Srbija i Balkan

Univerziteti danas obeležavaju Dan studenata: Prvu žrtvu podneo student prava Žarko Marinović

Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu od 2016. godine godine ovaj praznik obeležava neradno za sve studente i zaposlene
Univerziteti danas obeležavaju Dan studenata: Prvu žrtvu podneo student prava Žarko Marinović© Sean Gallup/Getty Images

Dan studenata Univerziteta u Beogradu obeležava se 4. aprila u znak sećanja na pogibiju studenta prava Žarka Marinovića tokom protesta Revolucionarnog studentskog pokreta 1936. godine.

Odluku o ustanovljenju ovog datuma kao Dana studenta doneo je Univerzitetski odbor Saveza studenata Beograda 2. aprila 1959. godine.

Dan studenata prvi put je proslavljen 1960. godine.

Prilikom proslave 1966. godine, na zgradi Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu postavljena je spomen ploča na kojoj piše: "4. aprila 1936. u borbi protiv nenarodnog režima pao je na ovom mestu student prava Žarko Marinović, učesnik najvećeg štrajka studenata Univerziteta u Beogradu. Studenti Beograda, 4. aprila 1966".

Srpski studenti slave ovaj dan već 69 godina kao svoj praznik, koji je postao simbol hrabrosti studenata i Marinovićeve žrtve na protestu protiv jačanja fašizma i loših uslova studiranja.

Marinović je zbog svoje žrtve postao simbol značaja studentskog dela društva i borbe za slobodu. Štrajk studenata, kojem je i Marinović prisustvovao, rezultirao je povlačenjem odluke o zavođenju policije na Univerzitetu, smenom tadašnjeg rektora Vladimira Ćorovića i biranjem novog rektora Dragoslava Jovanovića.

Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu od 2016. godine godine ovaj praznik obeležava neradno za sve studente i zaposlene.

Ministarka: 

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj sticanja akademskog znanja, kao i ulogu studenata u društvu, naglasivši da su oni, zahvaljujući svom znanju i obrazovanju snaga svakog društva.

Ona je podsetila da u Srbiji na ukupno 19 državnih i privatnih univerziteta studira više od 250.000 studenata i istakla da je povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja jedan od strateških ciljeva Srbije.

"To je jedan od najvažnijih uslova za dalji razvoj naše zemlje. Državi su potrebni mladi koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva", rekla je ona.

Đukić Dejanović je studentima poručila da ulažu u sebe i svoje znanje, jer je znanje najveći pokretač  napretka. Ona je naglasila da u Ministarstvu prosvete imaju podršku i da se kroz partnerski odnos sa  studentskim organizacijama i zajedničko delovanje unapređuje visoko obrazovanje.

Omogućeno je studiranje po dualnom modelu, nastavlja sa sa ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju kako bi se doprinelo kvalitetu visokog obrazovanja, kao i da su ova ulaganja jedan od prioriteta i u planu "Skok u budućnost Srbija 2027".

"Podsećam vas da nam predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata, ovde, u Studentskom gradu, sa 1.000 novih mesta. Gotov je idejni projekat, radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega se može ući u postupak izbora izvođača. Planirana je i izgradnja nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti, dok će postojeći kapaciteti  Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti biti prošireni i rekonstruisani", rekla je ministarka i ocenila da je ovo veliki poduhvat, ali to je dužnost i zadatak države, kao što je zadatak fakulteta da mladim ljudima daju znanja koja će im omogućiti da ostvare svoje ambicije, da doprinesu društvu, obrazovanju, nauci i kulturi Srbije.

image