Srbija i Balkan

Sijarto: Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnog Zapadnog Balkana

Podrška Mađarske Srpskoj je nedvosmislena, dve vlade imaju dobre odnose i nema otvorenih pitanja, istakao je mađarski ministar
Sijarto: Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnog Zapadnog Balkana© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je politička strategija Mađarske da vodi odgovornu dobrosusedsku politiku koja podrazumeva da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske, celokupni region Zapadnog Balkana ne može da bude stabilan, niti može da se razvija.

"Zbog toga smatramo da je podrška Republici Srpskoj u najboljem interesu Evropske unije", rekao je Sijarto gostujući na RTRS, dodajući da je podrška Mađarske Srpskoj nedvosmislena.

Naglasio je da bi politički pristup članica EU prema zemljama Zapadnog Balkana trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju, a ne na kritici, pritiscima i pretnjama liderima i državama.

Takođe, rekao je da su mađarska preduzeća, koja će učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci, zainteresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.

"Dve vlade imaju dobre odnose, nema otvorenih pitanja između Mađarske i Srpske i to je veoma važno za ulazak ovih preduzeća na tržište Srpske", rekao je Sijarto, te istakao da dobri odnosi počivaju i na ličnim odnosima predsednika Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Po njegovim rečima, Republika Srpska je veoma pouzdan partner s kojim poslovanje ima smisla i s kojim nema iznenađenja u saradnji.

image