Srbija i Balkan

Filmska lekcija o Košarama za đake starijih razreda

Kroz priču koja traje 50 minuta, vode nas borac i junak sa Košara Darko Anđelković i penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević
Filmska lekcija o Košarama za đake starijih razreda© David Brauchli/Getty Images

O bici na Košarama vođenoj tokom NATO bombardovanja naše zemlje 1999. godine đaci starijih razreda mogli bi da uče iz dokumentarnog filma snimljenog po ideji nastavnika istorije iz Niša Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio je da se ovaj dokumentarac koristi u nastavi, uz prethodnu pripremu dece, a sve ostalo zavisi od samih škola, odnosno zainteresovanosti nastavnika da učenicima pred kraj osnovne i u srednjoj školi i na ovaj način približe koliko je bila važna i teška ova bitka za odbranu granica naše zemlje, vođena od aprila do juna.

Dokumentarac "NATO agresija 1999. Košare" podrobno opisuje bitku na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika tzv. OVK koju su podržavale regularna Vojska Albanije i NATO avijacija.

"Cilj dokumentarca je da približimo suštinu i značaj ove bitke i junaštva učenicima. U udžbenicima istorije postoji u vrlo kratkim crtama opis ove bitke, o Paštrku nema skoro ni reči. Zato smo mi i pokušali da u jasnim crtama objasnimo našoj deci veličinu ovih junaka-divova i značaj ovih borbi za opstanak Srbije u tadašnjim i današnjim granicama. Filmom odajemo dužnu poštu nevinim žrtvama, onima koji su branili otadžbinu od agresora. Cilj je da njihovo junačko stradanje ukorenimo u svest našoj đaka", kaže autor filma Đorđe Bojanić.

Kroz priču koja traje 50 minuta, vode nas borac i junak sa Košara Darko Anđelković i penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević. Priča je protkana naracijom Boška Kozarskog i kazivanjem pesnika dr Danila Vasojevića, brata junaka Ivana Vasojevića Jaguara.

Film nije profitabilan i može se naći na Jutjubu.

"Posebna pažnja je posvećena negovanju sećanja na stradale pripadnike vojske i policije kroz filmsku priču koja je emotivna i budi rodoljubiva osećanja. Zbog pomenutih karakteristika filma, mišljenja smo da je pogodan za učenike završnog razreda osnovne škole, kao i za učenike srednjih škola, s tim što se, u skladu sa uzrastom, podrazumevaju različite pripreme i aktivnosti pre i posle gledanja filma", naveli su iz Zavoda za unapređenje obrazovanja.

image