Srbija i Balkan

Nova provokacija Prištine: Traže da EU kazni Beograd jer "krši sporazum"

Vlada tzv. Kosova zahteva da se "dvadesetsedmorka" jasno opredeli prema Beogradu zbog navodnog kršenja sporazuma
Nova provokacija Prištine: Traže da EU kazni Beograd jer "krši sporazum"© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Zaboravljajući da upravo ona godinama, uz "zatvaranje očiju" Evropske unije, ne ispunjava preuzete obaveze iz dijaloga i zbog toga ne trpi sankcije, Priština se drznula da od EU traži da kazni Beograd jer "ometa njihov ulazak u Savet Evrope". 

Ovakva provokacija je usledila nakon što je Vlada Srbije, po nalogu Aleksandra Vučića, formirala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa prijemom tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope.

Prištinska vlada, kako navode, zahteva da se "dvadesetsedmorka" jasno opredeli prema Beogradu zbog navodnog kršenja sporazuma.

"Deluje da je Evropska unija nespremna da igra ulogu arbitra u odnosu na sporazum koji smo dogovorili uz posredovanje Brisela. U našoj internoj komunikaciji sa posrednikom, izrazili smo zabrinutost zbog postupaka Srbije i međunarodnog ćutanja prema tim akcijama", rekao je portparol vlade "Kosova" Perparim Krieziju.

U Ministarstvu spoljnih poslova uvereni su da formiranje Radne grupe neće sprečiti članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope. Priština pokušava da se pozove na član 4 Ohridskog sporazuma, u kome se navodi da se Beograd neće protiviti članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, iako je predsednik Vulić i u Ohridu i mnogo puta nakon toga, kao i pred evropskim zvaničnicima, ponovio koje su naše crvene linije preko kojih nećemo ići: priznavanje nezavisnosti "Kosova", kao i članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Portparol EU Peter Stano je u petak nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li zvanični Beograd krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva u SE. On je ponovio da će se "obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu", ali nije govorio konkretno o Srbiji.

Inicijativa tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope razmatraće se na zasedanju Parlamentarne Skupštine SE 16. aprila.

image