Srbija i Balkan

Ostvaruje mu se dečački san? Pahor potvrdio da bi želeo da bude Lajčakov naslednik

Nakon što je slovenačko "Delo" objavilo da bi bivši predsednik Slovenije Borut Pahor mogao da bude novi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, sam Pahor je to danas i potvrdio za agenciju STA
Ostvaruje mu se dečački san? Pahor potvrdio da bi želeo da bude Lajčakov naslednikGetty © Horacio Villalobos / Contributor

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je da bi želeo da bude na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine nasledi Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.

Nakon što je slovenačko "Delo" objavilo da bi bivši predsednik Slovenije Borut Pahor mogao da bude novi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, sam Pahor je to danas i potvrdio za agenciju STA.

Zainteresovanost Pahora za ovu funkciju nije neobična vest, pogotovo ako se uzme u i obzir činjenica da je mesečna zarada specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine pre četiri godine bila oko 20.000 eura. Naime, nakon imenovanja Miroslava Lajčaka, u aprilu 2020. godine, mediji su objavili da je za izdvojeno 1,2 milion evra iz godišnjeg budžeta na ime zarade specijalnog predstavnika. Pahor, naravno, može očekivati višu sumu, s obzirom na rast cena i inflaciju u EU.    

Ranije danas, premijer Slovenije Robert Golob rekao je da podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog i dodao da je tim povodom u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

image
VV inauguration
banner