Srbija i Balkan

Živadin Jovanović o rezoluciji o Srebrenici: Šolc bi da Srbe prikaže gorim od nacista

Zapad smatra da srpski narod nije vredan postojanja i poštovanja već je svetski parija, ocenjuje nekadašnji šef nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN 27. aprila
Živadin Jovanović o rezoluciji o Srebrenici: Šolc bi da Srbe prikaže gorim od nacistaGetty © Elman Omic/Anadolu Agency

Nemačka vlada predvodi akciju da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju kojom bi se srpski narod žigosao kao genocidan. Kakav izbor, kakvo liderstvo zemlje koja je u jednom veku izvršila četiri agresije protiv srpskog naroda: Prvi i Drugi svetski rat, bombardovanje Republike Srpske 1995. godine i NATO agresija na SRJ 1999, izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović.

On dodaje da je poznato da je Nemačka izvršila genocid u Jasenovcu, Jajincima, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Banjici, Starom sajmištu... 

Jovanović je ovim rečima reagovao na potez bošnjačkog dela misije BiH pri UN, da samostalno, bez odluke Predsedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN 27. aprila.

"Ne može čovek da veruje koliko je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu stalo da pronađe nekoga ko može da zaseni genocid i stravične zločine nacističke Nemačke. Zar stvarno veruje da je tako nešto moguće? Ako stvarno veruje da je moguće, onda stvarno nešto sa njim nije u redu", ocenio je Jovanović.

Naime, inicijatori rezolucije su Nemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje "Glas Amerike", u kreiranju teksta učestvuju i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Srbija aktivno lobira protiv te rezolucije.

"Grčka poslanica u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dora Bakojani, sestra premijera Micotakisa, predvodi akciju da se tzv. Republika Kosovo primi u Savet Evrope. Kakvo slepilo! Ponižavanje, zastrašivanje i etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije ulazi u završnu fazu pod pokroviteljstvom političkog Zapada", dodaje Jovanović.

Kako ukazuje, cinični "poklon-paket" stiže Srbiji kada obeležava 25. godišnjicu zločinačke oružene NATO agresije.

"Da li to Zapad objavljuje da prelazi Rubikon i baca kocku da srpski narod nije narod vredan postojanja i poštovanja već parija", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, standardne žalbe da politički Zapad krši Dejton, princip konsenzusa u BiH i prava RS, da gazi Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Ustav Srbije, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije zaslužio članstvo u SE jer nije izvršio "dva od tri uslova", ne pokrivaju prelazak Rubikona, pogotovu ne remete logiku Zapada, već naprotiv.

"Imamo li važnije vrednosti od egzistencijalnih? Jesmo li spremni za strateške političke odgovore?", pita Jovanović.

image