Srbija i Balkan

Dodik: Samostalnost Republike Srpske biće odgovor na rezoluciju o Srebrenici

Elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici napravila je sebi ozbiljan "auto-gol"., ističe predsednik Republike Srpske
Dodik: Samostalnost Republike Srpske biće odgovor na rezoluciju o Srebrenici© R.Z./ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će Srpska, kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, pokrenuti postupak samostalnosti.

"Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mere, po pitanju samostalnosti", istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodao je, da je elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici, sebi napravila ozbiljan "auto-gol".

"Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici, se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod", naveo je Dodik posle sastanka stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Ističe, da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo je 4.100 Muslimana, a nigde se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

"Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna, koliko zapravo ima poginulih", rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada.

"Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Republici. Izborni zakon Srpske je u skladu sa Ustavom", naveo je Dodik.

Istakao je da će Republika Srpska poštovati Ustav BiH sve dok on ne bude primenjivan protiv Srpske.

"Sve što činimo radićemo političkim sredstvima, ako je neko izazvan u ovoj situaciji mi smo", rekao je Dodik.On je naveo da se, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, radi o etiketi koju žele da stave na nerođenu decu i na jedan narod.

Dodik smatra da to nije pozivanje na suživot, već poziv na hitan razlaz i da je zakucan zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH.

Istakao je da je srpski narod naučio da nema života bez slobode, za koju se sada bore, kao i za budućnost Srpske.

 Činjenica da postoje oni koji obeležavaju dan tzv. Armije BiH govori zašto je BiH nemoguća

Takozvana armija RBiH je bila zločinačka organizacija i činjenica da postoje oni koji obeležavaju tako nešto govori zašto je BiH nemoguća, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je ukazao da se "bošnjački zlatni ljiljan" javio prvi da govori o unitarnoj BiH za koju su se borili i da poziva na neki oprez, ali da je jasno i da muslimani žele da ožive tu vrstu priče koja ruši Dejtonski sporazum i samo postojanje BiH dovodi u pitanje.

"BiH je najveća laž i prevara koju su stranci osmislili da nas večno zarobe u uslovima u kojima je nemoguće funkcionisati", naveo je Dodik, reagujući na čestitku zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića povodom Dana takozvane Armije BiH - 15. aprila u kojoj je naveo da je "Armija BiH jedina legalna i legitimna vojna sila države Republike BiH".

Istakao je da je BiH osuđena na raspad i da samo njeno postojanje destabilizuje region, jer u uslovima u kojima jedna strana - bošnjačka, stalno pokušava da prevari Srbe i Hrvate je nemoguće opstati.

"Bošnjaci su prihvatili da posredstvom stranaca promene politički sistem u BiH i nametnu rešenja, jer očekuju da će tako u nekom dužem roku obezbediti potpunu dominaciju i poništiti prava i Srba i Hrvata koja su zagarantovana Dejtonom. U Federaciji svaki dan neko maše ratnim zastavama, a ljudi koji su imali značajnu ulogu u tzv. Armiji RBiH i čije je učešće u ratu trebalo da bude predmet istražnih radnji, sede u najvažnijim institucijama. Zločini koji su počinjeni prema srpskom narodu su bez sudskog epiloga i to nije ni čudo kada znamo da isti oni koji su bili dio te zločinačke organizacije danas presuđuju samo Srbima", ističe Dodik.

Navodi, da je realnost koju živimo u BiH, koju nam destruktivni deo Zapada nameće i koju ne prihvatamo.

"I onda kažu da treba da živimo zajedno, dok oni svesno, javno, ali i tajno, rade sve protiv Srpske. Ne možemo živeti s njima, jer je to nemoguće. Učinili su sve da sruše svaku mogućnost za dogovor i za to su dobili podršku stranaca. Svako malo američki ambasador iskače i preti. Ohrabruju Bošnjake da se povlače iz dogovora i rešenja koja su zasnovana na Ustavu i Dejtonskom sporazumu", napominje Dodik.

Dodik ističe da su zahvaljujući Amerikancima, Bošnjaci u potpunosti privatizovali sve institucije, obesmislili zakone i sahranili i pravo i pravdu.

"U neustavnom sudu sede američki poslušnici koji su bili pripadnici Armije i to dovoljno govori o kakvim institucijama je reč i s kojim ciljem su osnovane. Neko treba da drži predavanje Srbima, dok takva lica bez ikakvog kredibiliteta treba da donose kvazipravne odluke", zaključuje Dodik.

image