Srbija i Balkan

Lajčak u BiH: Sastanak sa Cvijanović, Konakovićem i Šmitom

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je istakla opredeljenje Republike Srpske evropskom putu, naglasivši da pozitivna odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora predstavlja podstrek za nastavak reformskih procesa
Lajčak u BiH: Sastanak sa Cvijanović, Konakovićem i Šmitom© Antonio Ahel/ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom o aktuelnim političkim prilikama u Republici Srpskoj, BiH i regionu, sa akcentom na proces evropskih integracija.

Cvijanović je istakla opredeljenje Republike Srpske evropskom putu, naglasivši da pozitivna odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora predstavlja podstrek za nastavak reformskih procesa, te istakla da jedini kredibilni partner BiH u procesu evropskih integracija može da bude Evropska unija.

Rečeno je da je potrebno da domaće vlasti intenziviraju politički dijalog, u cilju daljeg napretka BiH ka EU, prenela je RTRS.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak se u Bosni i Hercegovini susreo sa ministrom spoljnih poslova BiH Dinom Konakovićem, sa kojim je razgovarao o svim izazovima koje bi trebalo prevazići kako bi BiH započela pregovore o pristupanju EU.
Lajčak je na društvenej mreži "Iks" naveo da je sa Konakovićem imao otvorenu i iskrenu diskusiju.

"Razgovarali smo o trenutnom zamahu u odnosima EU i BiH i složili se da je potrebno rešiti preostale izazove da bi konačno počeli EU pristupni pregovori", naveo je Lajčak.

On se sastao i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Kristijanom Šmitom.

Lajčak, koji je nekada obavljao tu funkciju, napisao je na da je "uvek poseban doživljaj vratiti se na ranija radna mesta“.

"U Sarajevu sam se sastao sa visokim predstavnikom Šmitom sa kojim sam razmenio stavove o aktuelnoj situaciji u toj zemlji. Podvukao sam značaj pomoći BiH u napredovanju na evropskom putu", napisao je Lajčak.

image