Srbija i Balkan

Petković iz Brisela: Priština odbila dogovor u vezi sa ukidanjem dinara na KiM

Snažno smo se založili za formiranje ZSO, poručio je direktor Kancelarije za KiM
Petković iz Brisela: Priština odbila dogovor u vezi sa ukidanjem dinara na KiM© FOTO TANJUG/ STR

"Ukazali smo na težak položaj Srba na KiM. Snažno smo se založili za formiranje Zajednice srpskih opština. Prošlo je više od 4.000 dana od kako je Priština stavila potpis na sporazum i to je njena obaveza", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posle sastanka u okviru nove runde pregovora dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kada je u pitanju ukidanje dinara na KiM, Petković je rekao da je ponovljen predlog Beograda, ali kako kaže, sa druge strane nije postojala volja za eventualnim dogovorom.

"Jednostrani potezi Kurtija ne mogu biti osnov za normalizaciju odnosa, niti može razgovor u Briselu da posluži za implementaciju jednostrane odluke Prištine prema srpskom narodu", dodao je.

Istakao je i da očekuje da će predstavnik EU Miroslav Lajčak za desetak dana uputiti novi poziv, pa ćemo videti kako će se stvari razvijati.

"Imali smo direktni susret na kojem smo razgovarali o dinaru, ali pričali smo i o ZSO pa sam Bisljimiju rekao da je to njihova obaveza. Tako da, to što se odnosi na ZSO, tiče se i dinara i svega što Kurti sprovodi u srpskim opštinama. Sve što je uradio je nasilna odluka, nije stvar kompromisa već prosto želje da protera Srbe sa KiM. Naš narod želi tamo da živi, da tamo funkcionišu naše institucije, i moramo da vidimo šta još može da se uradi za naš narod", rekao je Petković.

Pojasnio je da Beograd ide ka rešenju i pronalasku kompromisa, ali da je to zabranjena reč kada je reč o Prištini.

"Uradićemo sve da pronađemo rešenje, ali da ne ugrozimo Srbiju i srpski narod na KiM", poručio je Petković iz Brisela.

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Delegaciju Beograda predvodi glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a prištinsku stranu predstavlja glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom tzv. centralne banke Kosova da zabrani dinar i zbog posledica koje ta odluka može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

image
VV inauguration
banner