Srbija i Balkan

Lajčak s Dodikom: BiH staviti na prvo mesto

Dvojica zvaničnika razgovarala su o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini
Lajčak s Dodikom: BiH staviti na prvo mesto© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mesto.

"Tokom boravka u Bosni i Hercegovini razgovarao sam s Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mesto", naveo je Lajčak na Iksu.

Lajčak je objavio da je razgovarao i sa zamenikom predsedavajućeg Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

"Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uveren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu", napisao je Lajčak Iksu.

Lajčak se u BiH sastao i sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović s kojom je diskutovao o aktuelnim političkim prilikama u Republici Srpskoj, BiH i regionu, sa akcentom na proces evropskih integracija.

S ministrom spoljnih poslova BiH Dinom Konakovićem razgovarao je o izazovima koje treba prevazići ne bi li BiH započela pregovore o pristupanju EU, dok je s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kojeg Republika Srpska ne priznaje budući da nije izabran u Savetu bezbednosti, razmenio stavove o aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

image