Srbija i Balkan

Petković: U četvrtak nova runda dijaloga u Briselu

Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, istakao je Petković
Petković:  U četvrtak nova runda dijaloga u Briselu© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da sa svojim timom, u kojem su i finansijski eksperti, sutra putuje u Brisel, gde se u četvrtak očekuje nova, peta runda dijaloga o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

"Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja", rekao je Petković za Informer TV.

Istakao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jednostrano doneo odluku o ukidanju dinara i time Srbima zabranio plate, penzije, socijalna davanja, školarine i onemogućio rad srpskim institucijama, školama, bolnicama, vrtićima.

Naveo je da su naše institucije preko Poštanske štedionice, preko našeg platnog prometa primale materijalne troškove na osnovu kojih su nabavljali hranu i lekove i sve ostale potrepštine za svoj rad, a da je sve to sada dovedeno u pitanje i niko se u EU na to preterano ne obazire.

Petković je naglasio da je Kurti posegnuo za ovim jednostranim potezom, najtežim do sada, da ukine dinar i time ubije dijalog, da dovede u pitanje opstanak svih naših institucija, da protera Srbe i onda da kaže "pa znate, srpskih institucija nema, nema onda ni ZSO".

"Ne moram sve da vam govorim jer neću da dajem priliku Kurtiju da napada naše ljude i naše institucije, ali činimo bukvalno sve, iz petnih žila se propinjemo da uspemo da zadržimo naš narod i sačuvamo naše institucije", istakao je Petković.

Petković je istakao da je državno rukovodstvo Srbije učinilo sve da u snažnoj diplomatskoj ofanzivi ukaže na kršenje svih uslova i principa kada je reč o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Petković je odgovarajući na pitanje da li je danas sudbonosni dan s obzirom da će se u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasati o zahtevu tzv. Kosova, naglasio da se srpski narod na KiM bori gotovo svakoga dana.

"To činimo i mi ovde u Beogradu, naročito predsednik Aleksandar Vučić. U tom smislu svaki dan je sudbonosan jer se svakoga dana borimo za opstanak našeg naroda", istakao je.

Podsetio je da je i današnje glasanje savetodavnog karaktera jer glasa Parlamentarna skupština SE te da odluka nije obavezujuća, već je vrsta mišljenja koja se upućuje za mesec dana Komitetu ministara.

"Sve naše snage će biti usmerene ka vladama. Pored pisama koje je predsednik Vučić poslao predsednicima, mi smo pripremili i non pejpere, analize, grafikone, ukazujući apsolutno na sve ono što je prekršeno kada je reč o principima saveta Evrope. Cela ova procedura i zahtev zapada ili onih koji su mentori kosovske nezavisnosti je bez osnova, reč je o presedanu, to moramo da istaknemo", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Kako ukazuje, u izveštaju Dore Bakojani se navodi koji su uslovi za prijem tzv. Kosova u savet Evrope.

U tom smislu navodi da nije uslov bio samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani.

"I to je predstavljeno kao ustupak, a tu se radi o odluci Ustavnog suda, njihovog Ustavnog suda i pritom je ta odluka doneta na političkom nivou", rekao je Petković.

Dodao je da su druga dva obavezna uslova formiranje Zajednice srpskih opština i da se prekine sa otimanjem imovine i nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova.

"Umesto da se ide sa ta tri zahteva, sve je to pogaženo. Iz perspektive Zapada, radi se o tome da im je malo neprijatno da se po prvi put u Savet Evrope ugurava teritorijalna jedinica republike Srbije", naglasio je Petković.

Ističe da je Beograd učinio sve što je u njegovoj moći da se spreči da postane "Kosovo" postane članica Saveta Evrope naglašavajući da su naročito pojasnili i ukazali na to da će u petak biti 11 godina od kada je potpisan Briselski sporazum, a Priština preuzela obavezu formiranja ZSO.

"Ako je ZSO nekakav uslov Zapada da bi primili tzv. Kosovo u Savet Evrope, od toga da je nekakav potprijemni uslov nema ništa - ili jeste ili nije. Ako bi Kosovo postalo članica SE, ZSO nikada ne bi bila formirana, pokazalo bi se da je Kosovo nagrađeno jer nije formirana ZSO. Njima se SE daje na tacni kao nagrada zbog neformiranja ZSO, napada na Srbe, što čine sve da proteraju srpski narod sa vekovnih ognjišta", naglasio je Petković.

image