Srbija i Balkan

Petković sa Zijade o predstojećoj sednici SB UN i teškom položaju Srba na KiM

Petković je Zijade upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu "Kosova"
Petković sa Zijade o predstojećoj sednici SB UN i teškom položaju Srba na KiM© Tanjug/TANJUG VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Unmika Karolinom Zijade sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i "permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine".

"Ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima je onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je podvukao da je vidljiva namera Prištine da ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni, kako je istakao, "više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO".

Petković je sagovornicu upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova, naglasivši da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5 odsto glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova.

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

"Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini", rekao je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je značaj delovanja Misije Unmik u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nealbance na KiM.

image