Srbija i Balkan

Kancelarija za KiM: Cilj Prištine da stvori nemoguće uslove za život Srba

Dva policijska džipa su ispred parkirani, a policajci vraćaju pacijente koji su pokušali da kupe lekove
Kancelarija za KiM: Cilj Prištine da stvori nemoguće uslove za život SrbaGetty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Kancelarija Vlade Srbije za KiM  je povodom pretresanja apoteke u Leposaviću saopštila da dok Priština punih 10 meseci sprovodi zabranu uvoza srpske robe i osnovnih životnih namirnica iz centralne Srbije, danas je Srbe u Leposaviću i Lešku pokušala da ostavi i bez lekova i time im direktno ugrozi egzistenciju.

Kako je saopšteno, Priština pod različitim besmislenim izgovorima i pod maskom borbe protiv navodnog šverca svakodnevno sprovodi jednostrane akcije uperene protiv srpskog naroda posebno na severu KiM, a jedini cilj ovakvih postupaka jeste da se stvore nemogući uslovi života za naš narod u pokrajini, ne bi li se oni obespravili do te tačke da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Pravo na lečenje, zdravstvenu zaštitu, obezbeđivanje i dostupnost adekvatne lekarske terapije jedno je od osnovnih ljudskih prava, koje je Priština Srbima i danas pogazila zabranjujući im da u Leposaviću kupe lekove i neophodnu terapiju, ne mareći da li će nekome na taj način ugroziti život", navela je Kancelarija za KiM.

Ističe i da se Priština "obračunava sa lekovima i medikamentima" dok slobodno šetaju oni koji su pretukli Vladana Stevanovića iz Zubinog Potoka, koji su pucali u Srećka Sofronijevića, braću Stefana i Miloša Stojanovića i Dragišu Galjka.

Carina i tržišna inspekcija uz pomoć prištinske policije pretresali su danas "Moju apoteku" u Leposaviću.

Dva policijska džipa su ispred parkirani, a policajci vraćaju pacijente koji su pokušali da kupe lekove, objavio je "Kosovo onlaln"

Tri apoteke na KiM pretresaju se zbog sumnji na krijumčarenu robu, rekao je za Tanjug zamenik komandira tzv. Kosovske policije Veton Eljšani.

Priština ne dozvoljava ulaz robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, zbog čega je snabdevanje lekovima i osnovnim životnim namirnicima otežano.

Prištinska carina i tržišna inspekcija su i ranije pretresali apoteka na severu KiM , pa su tako početkom marta izvršeni pretresi farmaceutskih radnji u Zvečanu i Leposaviću. 

image