Srbija i Balkan

Zvaničnik Klintonove i Obamine administracije za RT: Priznanje "Kosova" bilo je greška

Veteran administracija četiri bivša predsednika SAD i direktor za planiranje politike Stejt departmenta iz vremena NATO agresije Morton Halperin kaže da je priznanje "Kosova" predstavljalo "kršenje Rezolucije (1244) SB UN" i da "zaista žali" zbog toga
Zvaničnik Klintonove i Obamine administracije za RT: Priznanje "Kosova" bilo je greškaGetty © Yannis Kontos/Sygma via Getty Images

Morton Halperin, koga je 1998. Madlen Olbrajt postavila na mesto direktora za planiranje politike Stejt departmenta, izjavio je da američko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova" bila greška.

"Mislim da je bila greška priznati Kosovo. Dogovor je bio da KiM bude pod nadzorom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da se budućnost KiM odredi pregovorima relevantnih strana, uključujući Srbe i Albance na KiM, koje bi zatim odobrio SB UN", rekao je Halperin u intervjuu novinaru RT Afšinu Ratansiju u emisiji "Going andergraund".

Zvaničnik u administracijama predsednika SAD Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Bila Klintona i Baraka Obame, bivši savetnik Soroševe Fondacije otvoreno društvo i profesor na više prestižnih američkih univerziteta napominje da su "odluke da se proglasi nezavisnost Kosova i da se ono prizna bile greške, i da predstavljaju kršenje Rezolucije (1244) SB UN, koja je stavila KiM pod nadzor SB UN. Zaista žalim što je tako bilo".

Međutim, on istovremeno ostaje pri stavu da ne žali što je NATO izvršio agresiju na Srbiju 1999. godine, izuzimajući bombardovanje kineske ambasade u Beogradu, za koje kaže da nikad nije uspeo da ustanovi šta je zapravo dovelo do toga.

Halperin je takođe nadgledao sastavljanje izveštaja poznatog kao Pentagonovi dokumenti koje je "Njujork tajms" objavio 1971. godine, a, koji su otkrili razmere katastrofe u američkom imperijalističkom ratu protiv Vijetnama.

On je pre toga dospeo na "spisak neprijatelja" bivšeg Ričarda Niksona, nakon što je prvi direktor FBI Džej Edgar Huver rekao bivšem predsedniku SAD da bi Halperin mogao biti iza curenja informacija "Njujork tajmsu" 1969. godine o američkoj kampanji bombardovanja Kambodže.

image