Srbija i Balkan

Dan sećanja na Dušana Silnog: Sila i snaga cara postala je sila i snaga Srbije

Na današnji dan, 16. aprila 1346. godine, srpski kralj Dušan Nemanjić u Skoplju, na Vaskrs, krunisan je za cara Srba, Grka i Arbanasa
Dan sećanja na Dušana Silnog: Sila i snaga cara postala je sila i snaga Srbije© Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Okupili smo se da odamo počast našem najvećem vladaru svih vremena. Za razliku od svih drugih vladara naših kojih se sećamo na dan njihove smrti, cara Dušana se sećamo na dan koji je u srpskom kalendaru upisan kao dan najveće slave, dan kada je daleke 1346. godine na državnom saboru u tadašnjoj srpskoj prestonici Skoplju, Stefan Dušan krunisan za cara, a Srbija postala carevina, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, na obeležavanju Dana sećanja na vladavinu cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića.

Selaković je istakao da je car Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić, koji je na današnji dan, 16. aprila 1346. godine, na Vaskrs, krunisan je za cara Srba, Grka i Arbanasa, vladar tokom čijeg stolovanja je srednjevekovna srpska država doživela svoj vrhunac vojne i političke moći, kulturnog i privrednog i opšteg državnog razvoja, vrhunac svog teritorijalnog proširenja i uvažavanja u tada poznatom svetu.

"Car Stefan Dušan je bio najbolji izdanak loze Nemanjića, peta generacija svetorodne dinastije i počasno ishodište jednovekovne borbe njegovih svetih predaka za samostalnu i suverenu zemlju srpsku, zemlju čija okosnica i tada bio narod srpski svetosavski i pravoslavna svetosavska crkva. Ali je on bio potomak i nastavljač ne samo Nemanjića, već i Vlastimirovića, Vojisavljevića, Vukanovića", ukazao je ministar Selaković.

Kako je naveo ministar, sila i snaga Dušanova postala je sila i snaga Srbije i svih zemalja srpskih toga doba.

"Ona nije počivala samo na moći srpske vojske, koja je u prvoj polovini 14. veka predstavljala jednu od najrespektabilnijih oružanih sila ovoga dela sveta, što je svoju potvrdu dobio slavnom pobedom u Bici kod Velbužda u kojoj je Dušan imao presudnu ulogu kao mladi kralj, ta moć je počivala na snazi srpske privrede, posebno rudarstva, zanatstva, trgovine. Oslonac moći bio je ozbiljan rad naših najboljih pravnika, ali i samo ga cara krunisan Dušanovim zakonikom, ali je to bio ugled Stefana Dušana na evropskim dvorovima toga doba, o kome posredno saznajemo iz prepiski koje je vodio sa svojim savremenicima", istakao je Selaković.

Ako bismo morali da ga opišemo u jednoj rečenici, naglasio je ministar, Stefan Dušan je bio najveći srpski vladar, vojskovođa, zakonodavac, jednom rečju – car. Za njega se vezuje ozbiljno ustrojstvo države, njenih organa i službi. Car Dušan je bio veliki zadužbinar, ne samo srpske pravoslavne crkve već i Svete Gore, pravoslavnih svetinja u Svetoj zemlji i Jerusalimu, kao i crkve Svetog Nikole u Bariju.

"Njegov otac je započeo, ali je on dovršio gradnju  Visokih Dečana, baš kako je i on započeo Matejče, a dovršio ga njegov sin car Uroš. Visoki Dečani su najslikovitiji delić moći slave Dušanove Srbije i njegovog doba, voljom božijom i molitvama Svetog kralja Dečanskog, opstali netaknuti do današnjih  dana da na sećaju ko smo i šta smo, čiji smo potomci i šta imamo da branimo", naglasio je Selaković, dodajući:

"Silinu imena Dušanovog svedoči mnogo toga što se dešavalo nakon njegove iznenadne i rane smrti. Otomanski osvajač je neposredno nakon dolaska u Prizren manastir – Dušanovu grobnu zadužbinu opljačkao i urušio, da bi je 1615. godine potpuno razrušio i od njenog kamena izgradio Sinan pašinu džamiju u Prizrenu. U vremenima najmračnijeg turskog zuluma u manastiru Treskavac nedaleko od grada Prilepa, čitajući careve darovne povelje manastiru jedan monah je ostavio svedočanstvo svoga vapaja zapisavši reči 'Care Stefane, gde si sad?!'

Kako je bilo pre više vekova, ukazao je Selaković, tako je i danas, "kada su teroristi uz pomoć svojih mentora 1999. godine zavladali Prizrenom prvo su srušili spomenik caru Dušanu, a 2004. u martovskom pogromu zapalili Svete Arhangele".

"Ali kao ni oni u XVI  tako ni ovi okupatori u XXI veku ništa nisu naučili o Srbima. Ni tada ni danas večnu svetlost ličnosti i dela cara Stefana Dušana nisu niti će uspeti da pomrače. Ona će ostati dokle zadnje srce srpsko u grudima bije da nam bude motiv i nadahnuće da čuvamo ime i obraz, da čuvamo čast i Otadžbinu Srbiju i predanje da je Lazar stradao braneći carstvo Dušanovo, a zadobio carstvo nebesko", naglasio je ministar Selaković. 

Kako da mu se odužimo, upitao je ministar, ukazujući da u ime Dušanovo treba da gradimo škole koje ćemo po njemu zvati, da mu dižemo spomenike, da pričamo o njemu svojoj deci i gradimo kulturu sećanja onako kako su to činili Đura Jakšić, Paja Jovanović, Vasa Pomorišac, Jovan Dučić, da dajemo deci ime Dušan, da slavimo naše pobede i nadahnjujemo se snagom i nadahnjujemo se snagom za svaku borbu da našu Srbiju branimo kao slobodnu i nezavisnu u kojoj ćemo biti dičnu potomci Nemanje i Dušana, Save i Lazara.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka pravde Maja Popović, izaslanik ministra odbrane Miloša Vučevića, predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja iz Srbije i Crne Gore, kao i penzionisani vojni i policijski generali.

image