Srbija i Balkan

Abazović: Bio sam ključni faktor za rušenje Đukanovića, Vučića doživljavam kao prijatelja

U svoje uspehe dok je bio na vlasti ubraja i to što je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom
Abazović: Bio sam ključni faktor za rušenje Đukanovića, Vučića doživljavam kao prijatelja© M.K./ATAImages

Lider GP URA i bivši crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je bio odlučujući faktor za rušenje režima Mila Đukanovića, te da je bivši crnogorski predsednik, u političkom smislu, gotov.

"Biće upisano za vek vekova da smo doveli do prve demokratske smene vlasti u istoriji naše države, na miran i dostojanstven način", kaže Abazović u intervjuu za "Politiku".

Govoreći o Đukanoviću kaže da će uvek imati uticaj na svoju partiju, ali je sve to sad znatno umanjeno i bez većeg efekta.

"Moj dobronamerni savet njemu je da se drži političke penzije. Nisam siguran da se oseća komotno kad se svaki dan objavljuju prepiske sa Skaja. A tek smo na početku", kaže Abazović

Dodaje da razmišlja o novim velikim poduhvatima i da smatra da se sve odvija u željenom pravcu.

"U politiku nisam ušao da bih bio neko, već da bih uradio nešto. Smatram da sam uradio mnogo i nastavljam dalje", kaže Abazović.

O Amfilohiju i Temeljnom ugovoru

Govoreći o blaženopočivše mitropolitu Amfilohiju, Abazović navodi da je stekao utisak da ga je posebno cenio. Posebno se osvrnuo na sastanak pod Ostrogom na kojem je dogovorena vlada nakon smene Đukanovića.

"Kada smo ušli sve sam pozdravio i krenuo da sednem na neko upražnjeno mesto. Mitropolit Amfilohije je tada rekao: 'Ne, ne tamo, ovde sam ti sačuvao mesto, pored mene'", kaže Abazović.

Ispričao je i anegdotu nakon smrti mitropolita, te da mu je jedan od najbližih saradnika mitropolita rekao da je Amfilohije kazao: "Dok je Dritan tu, ja se za Crnu Goru ne bojim".

"Kad god me je sretao pozdravljao bi me s 'mirdita' (na albanskom to znači 'dobar dan')", kaže Abazović.

U svoje uspehe dok je bio na vlasti ubraja i to što je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što je kaže takođe istorijska odluka.

"Ta odluka je zauvek promenila Crnu Goru nabolje. Pomirila je narod i naterala sve političke aktere da danas pričaju o ekonomiji. Treba naglasiti da je ova odluka – iako se tako ne tretira – od regionalnog značaja, jer se pokazalo kako na osnovu zakona i pravnih akata možemo da unapređujemo međusobno poštovanje. Država je Crkvi garantovala prava i obaveze, Crkva je ušla u pravni sistem države i tako je stavljena tačka na ovo pitanje", navodi Abazović.

Kao najteže dane u političkoj karijeri ističe ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, kada je Crna Gora, kaže Abazović, zbog grupe neodgovornih političara povezanih s kriminalom bila na ivici građanskog sukoba, čije bi posledice bile nesagledive.

"U zemlji u kojoj narko-karteli finansiraju političke kampanje i u kojoj je stepen političke kulture na jako niskom nivou, vrlo lako se uobičajeni i svečani verski rituali mogu pretvoriti u konflikt. Ipak, i tu najtežu operaciju, gde su životno bili ugroženi patrijarh, sveštenstvo i svi građani koji su protestovali, sproveli smo profesionalno i odgovorno. Nadam se da se to nigde i nikad više neće ponoviti", rekao je Abazović.

Abazović, koji je danas narodni poslanik, i dalje ima pratnju policije, a navodi da je obećanje da mafija neće više upravljati Crnom Gorom ostala njegova životna misija.

Vučića doživljava kao prijatelja

Govoreći o Beogradu, kaže da u njemu ima mnogo prijatelja, te da se rado vraća u njega.

"S brojnim političarima vlasti i opozicije sam u dobrim odnosima, to važi i za Aleksandra Vučića, koga doživljavam kao prijatelja, što je slučaj i s još nekim liderima iz regiona. Svi mi na neke stvari gledamo različito, ali verujem da su naš zajednički cilj i glavni interes mir, stabilnost i prosperitet regiona. Smatram da smo imali jako korektnu saradnju i međusobno uvažavanje", kaže Abazović.

Smara da su on dok je bio premijer, i Vučić zajedno uradili dobre stvari za dve države, relaksirali odnose i otvorili perspektivu za značajnije ekonomske aktivnosti u budućnosti.

image