Srbija i Balkan

U Srbiji 20 stepeni manje: Nevreme okovalo region, u Sloveniji pada sneg (VIDEO)

Hladni front stigao je u severne delove Srbije, ali i u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju
U Srbiji 20 stepeni manje: Nevreme okovalo region, u Sloveniji pada sneg (VIDEO)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Hladnije vreme sa temperaturama nižim i do 20 stepeni od onih kojima smo svedočili prethodnih dana aprila, stiglo je u zemlje regiona. Hladni front stigao je u severne delove Srbije, ali i u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Na Beograd se obrušilo nevreme u vidu kiše, jakog vetra i osetno hladnijeg vazduha.

Prema meteorološkim najavama temperaturne razlike u odnosu na prethodne dane biće čak 15 stepeni, a kako je objavljeno na sajtu RHMZ, na Paliću i u Somboru je razlika u vremenskim uslovima najosetnija.

Na Paliću je u 16 časova izmereno 9 stepeni, a subjektivni osećaj je da je kao da je 7 stepeni zbog snažne grmljavine, kiše i jakog vetra, a još drastičnije je u Somboru gde je temperatura 8 stepeni, ali je subjektivni osećaj da je samo 4 stepena.

U 16 sati temperature su naglo pale i u Kikindi (12), Novom Sadu (14), Zrenjaninu (15), Sremskoj Mitrovici (16)... Osetno hladnije je i u Beogradu, gde je izmereno 20 stepeni.

Nešto posle 15 časova u Beogradu je počeo da jak duva vetar, naoblačilo se i temperatura je počela da pada.

Prema prognozi vremena, tokom dana i noći očekuje još veći pad temperature, te će se u sredu dnevna temperatura kretati od 6 do 11 stepeni.

Nevreme u Hrvatskoj i BiH

Za samo nekoliko sati zagrebački vatrogasci imali su brojne intervencije zbog jakog vetra, koji je lomio grane i obarao drveće u Zagrebu i u Osijeku.
Nagli pad temperature u Hrvatskom zagorju doneo je sneg, dok je istovremeno u Šibeniku temperatura iznosila 25 stepena Celzijusa.

Jaka promena vremena stigla je danas na područje Hrvatske, pa u Zagorju, gde je juče bilo gotovo 30 stepeni Celzijusa, danas pada sneg.

"Nestabilno je i hladnije od proseka za sredinu aprila. Na kopnu je promenljivo i pretežno oblačno, a na Jadranu delimično sunčano. Još u prvom delu dana kiša na istoku, pljuskovi i grmljavina u Dalmaciji. Poslepodne su lokalni pljuskovi kiše mogući u unutrašnjosti i na severnom Jadranu, a snega u Gorskoj Hrvatskoj. Vetar slab do umeren severni", najavljeno je iz DHMZ-a.

Na Jadranu će sutra duvati umerena i jaka bura, pod Velebitom još prepodne s olujnim udarima, a u Dalmaciji zapadni i severozapadni vetar. Najniža jutarnja temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest na severnom Jadranu, u Dalmaciji od šest do 11, a duž drugih delova obale između 11 i 16 stepeni Celzijusa.

U Sloveniji sneg

U Sloveniji je na snazi narandžasto upozorenje zbog jakog vetra za jugozapadni i centralni deo zemlje, dok je isti meteo-alarm upaljen zbog snega za jug i severoistok.

Sneg mestimično pada na severu i istoku zemlje, uključujući i Korušku, pa i u nižim područjima, a u pojedinim područjima je došlo i do nevremena.

U Saobraćajno-informativnom centru za državne puteve podsećaju vozače da je obavezna zimska oprema u slučaju snega na kolovozu.

"Trenutno je na austrijskoj strani zatvoren put preko prevoja Ljubelj, a na slovenačkoj strani obavezni su lanci, kao i na prevojima Korensko sedlo i Jezerski vrh", saopštili su iz centra.

Upozoravaju da se zimski uslovi očekuju i u poslepodnevnim i večernjim satima u mnogim mestima iznad 500 metara nadmorske visine.

image