Srbija i Balkan

Ćirilice ni na referendumskom listiću: Srbi na Severu u nedelju glasaju – "jo" ili "po"

Četiri dana do referenduma a građani opština na severu KiM, oni koji eventualno odluče da glasaju, još ne znaju gde će biti biračka mesta
Ćirilice ni na referendumskom listiću: Srbi na Severu u nedelju glasaju – "jo" ili "po"© FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Manje od nedelju dana uoči referenduma o smeni albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije, Centralna izborna komisija tzv. Kosova predstavila je u video-klipu objavljenom na društvenim mrežama izgled glasačkog listića, kao i instrukcije na srpskom – kako građani da glasaju.

Odmah je uočljivo da je referendumsko pitanje – "Da li se slažete da (ime i prezime gradonačelnika) bude razrešen sa funkcije predsednika Opštine (ime opštine)" štampano najpre na albanskom jeziku, albanskim pismom, a zatim i na srpskom, ali na latinici. I ponuđeni odgovori – "da" ili "ne", odnosno "jo" ili "po" štampani su najpre na albanskom jeziku, a zatim i na srpskom, na latinici.

Iznad referendumskog pitanja je napomena da se radi o procesu "glasanja za ili protiv razrešenja predsednika opštine", takođe prvo na albanskom, a zatim i na latinici na srpskom, a iznad, u zaglavlju je oznaka "Republika Kosovo", kao i "Centralna izborna komisija".

U video-klipu građani se savetuju da po dolasku na biračko mesto najpre provere da li birački listić ima pečat koji je, kako je prikazano, u obliku karte tzv. Kosova, da glasaju samo za jednu opciju – "jo" ili "po", kao i da po glasanju listić presaviju napola kako bi sačuvali tajnost. Sem ovog, potrebno je da građani imaju i važeći kosovski dokument, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Četiri dana pred glasanje nije, međutim, poznato gde će Srbi, oni koji eventualno odluče da glasaju, moći to pravo da iskoriste. Možda u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini to i znaju, Srbi u četiri opštine na Severu o tome do jutros nisu obavešteni.

Izbori u ove četiri opštine, lokalni, i dok je to bilo moguće i srpski, parlamentarni, održavani su u biračkim centrima u zgradama škola koje rade po srpskom sistemu. Neki prištinski mediji objavili su ovih dana nezvanična saznanja da ovog puta biračka mesta neće biti u školama.

Prošle godine, izbori za gradonačelnike četiri opštine koje su Srbi bojkotovali i posle kojih su, sa po nekoliko stotina glasova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Severna Mitrovica dobili gradonačelnike Albance, u srpskim sredinama održani su uglavnom u kontejnerima koji su bili postavljeni na više mesta u ove četiri opštine. Na tim izborima, kasnije je utvrđeno, glasalo je ukupno 13 Srba.

U samoj Severnoj Mitrovici pominje se mogućnost da će se u nedelju, 21. aprila, glasati na samo jednom mestu – u zgradi Skupštine opštine u Bošnjačkoj mahali. Ako bude tako, a da bi izbori uspeli, komentarišu u Mitrovici, kroz to biračko mesto, u nedelju, od sedam ujutru do 19 uveče trebalo bi da prođe, pokaže dokumenta, glasa, uđe, izađe, oko 9.500 birača. Pa još, kaže jutros jedan od naših sagovornika, Srbin iz Severne Mitrovice, ako članovi biračkog odbora počnu da sporije rade, namerno, nenamerno, počnu da prave gužve, šansa da na tom biračkom mestu referendum uspe, čak i da se svi Srbi do poslednjeg odazovu, postaje nemoguća misija.

Da li će se opet aktivirati kontejneri?

Kako su do referenduma još četiri dana, nije nemoguće da za izjašnjavanje u nedelju, iako je ta mogućnost u Prištini isključena, ponovo budu aktivirani kontejneri, kao prošle godine, ili će se desiti još neko iznenađenje.

Pre desetak dana Srpska lista pozvala je građane na severu KiM na bojkot referenduma zbog "nemogućih procedura".

Iz Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu Metohiji, pored ostalog ocenili su da prištinski birački spiskovi ne odražavaju realno stanje u četiri opštine na Severu, a njihov stav je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema 50 odsto Srba koji žive. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi", rekao je Vučić.

Reagovanja su stigla i iz tzv. međunarodne zajednice, odnosno zapadnih zemalja koje su izrazile žaljenje zbog odluke Srpske liste, ali i saopštile da će referendum, sa Srbima ili bez njih, biti održan.

Da li će na referendum u nedelju posle poziva na bojkot izaći više ili manje od 13 Srba koliko ih je glasalo 23. aprila prošle godine kada su Atić, Hetemi, Peci i Zećiri izabrani za sada se ne zna. RTK nedavno je objavila da se "i pored bojkota koji će izvršiti Srpska lista, očekuje da se građani odazovu na glasanje 21. aprila za smenu aktuelnih gradonačelnika opština na severu Kosova".

Kako god bilo, one koji u nedelju izađu na glasačkim mestima sačekaće – kamere.

Portparol CIK Valjmir Eljezi izjavio je pre nekoliko dana da će nadzorne kamere unutar biračkih mesta biti postavljene kako bi se "garantovala bezbednost izbornog materijala i očuvao integritet procesa glasanja i brojanja na biračkom mestu". Kamere će, dodao je Eljezi, biti postavljene kako bi se obezbedila "potpuna tajnost glasanja".

image
VV inauguration
banner