Srbija i Balkan

Bez dogovora vlasti i opozicije: "Srbija protiv nasilja" u petak odlučuje o bojkotu izbora

Ovo je četvrti put da se predstavnici vlasti i opozicije sastaju kako bi razgovarali o poboljšanju izbornih uslova
Bez dogovora vlasti i opozicije: "Srbija protiv nasilja" u petak odlučuje o bojkotu izbora© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Četvrti sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a koji je trajao od 9 sati jutros završen je posle 13 sati.

Sastanak je, prema rečima predsednice Skupštine Ane Brnabić bio najbolji do sada, ali da dogovor nije postignut jer se, kako je rekla, sve svelo na datum izbora.

"U smislu konstruktivnosti, razmene argumenata, ovaj sastanak je bio daleko najbolji do sada. Jako dobar sastanak i ja mislim da bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i to ponašanje koje mi dugujemo građanima", rekla je Brnabić.

Datum izbora je, međutim, kako je ukazala, ultimativno postavljen.

"Ne birački spisak, ne ODIHR preporuke, da li treba da se implementiraju pre ili kasnije...", rekla je Brnabić.

Kako je rekla predstavnica "Srbije protiv nasilja" Marinika Tepić, ne postoji politička volja za dogovorom, te se tokom pregovora nisu pomerili ni za milimetar.

Ona je dodala da će prozapadna opozicija do petka doneti zajedničku odluku o tome da li izlaze na izbore.

"Imaju još dva dana da shvate ozbiljnost situacije. Za njih su izbori najčistiji i ne postoji nikakva migracija birača... I dalje stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak da li će shvatiti ozbiljnost situacije i da su odgovornost i krivica na njihovoj strani", rekla je Tepićeva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vladajuće koalicije, između ostalih, Milenko Jovanov (SNS), Snežana Paunović (SPS), kao i predstavnici drugih stranaka na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a i predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović, Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde), Zoran Lutovac (DS), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije) i drugi.

Ćutin "performans"

Inače, početak konferencije za novinare je obeležio manji incident koji je izazvao poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji nije učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije.

Jovanović je prišao Ani Brnabić koja se spremala da započne konferenciju za novinare i dobacivao, a Brnabić je, prema pisanju Tanjuga, "zahvalila" na performansu i dodala da je ovo još jedan pokazatelj kako neki od njih zamišljaju dijalog.

"Čovek dođe, iako se ni na jedan razgovor nije odazvao, ni na jednom sastanku se nije pojavio, dođe ovde kaže šta ima, optuži za različite gluposti, a sve što je izgovorio su laži, pokupi se i ode. Ne sasluša odgovor, ne zanima ga razgovor. Šta da radite - sramota je u tome je što pripada grupi koja sebe zove 'Srbija protiv nasilja'", rekla je Brnabić.

Prošli sastanak u parlamentu predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" su napustili, a današnji je održan dan pošto su predstavnici te koalicije poslali novi predlog predsednici parlamenta Ani Brnabić.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici koalicije NADA, kao ni grupe Mi – Snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović.

Ovog puta na konsultacijama nisu bili američki ambasador Kristofer Hil i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre.

Brnabić je juče na konferenciji za novinare rekla da su zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" u suprotnosti sa ODIHR preporukama, a da je njihov raniji zahtev, koji se tiče obustave izbornih radnji za beogradske izbore, protivustavan.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" poslala je juče zahtev Ani Brnabić da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Obavestili su je i da su se pre četiri dana, 12. aprila zvanično obratili OEBS-u sa zahtevom da ta organizacija posreduje povodom, kako kažu, postizborne krize.

image