Srbija i Balkan

Mi - glas iz naroda za RT Balkan: Opozicija tražila nemoguće

Poslanik "Mi - glas iz naroda" kaže da opozicija traži da se počne sa izmenama i dopunama izbornih zakona kojim bi se omogućilo da se beogradski i lokalni izbori održe u isto vreme
Mi - glas iz naroda za RT Balkan: Opozicija tražila nemoguće© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Neuspeh vlasti i prozapadne opozicije da postignu sporazum o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a je očekivan, a koalicija Srbija protiv nasilja tražila nešto što je nemoguće, rekao je za RT Balkan poslanik "Mi - glas iz naroda" Jovan Janjić.

Prema njegovim rečima, danas je SPN došla na sastanak u Skupštini sa novim zahtevom o izmenama i dopunama Ustavnog zakona kojim bi se omogućilo da se beogradski i lokalni izbori održe u isto vreme.

"Međutim, njihov zahtev je nerealan. Oni kažu da je moguće održati izbore šest meseci nakon što se donesu izmene i dopune sedam zakona koje se tiču lokalnih izbora. To znači da bi do početka juna Narodna skupština trebalo da donese izmene i dopune sedam zakona, pa tek onda da se raspišu beogradski i lokalni izbori, da bi oni bili održani u 2024. godini", kaže Janjić za RT Balkan.

Kako kaže, na taj način bi Privremena uprava Beograda i privremeno finansiranje u prestonici bili do kraja ove godine, a najverovatnije bi se preneli i u narednu.

Ako bi se ovakvom zahtevu izašlo u susret, Beogradom bi privremeni organi upravljali bezmalo godinu i po dana, što je, kako kaže poslanik, nedopustivo.

"Ono što je suštinski bitno, na šta sam i sam ukazao, jeste da je Ustav iznad svih nas i iznad Narodne skupštine Republike Srbije, i da je nedopustivo upustiti se u proces izigravanja Ustava. Ne bi trebalo uvoditi praksu olakog menjanja ustavnih i zakonskih rešenja", mišljenja je naš sagovornik.

Ističe da se na sastanku čulo mnogo argumenata sa obe strane, i da se čini da je prihvaćeno rešenje, da se beogradski izbori održe 2. juna, onako kako su raspisani, shodno poslednjem zakonskom roku kada su mogli da budu raspisani.

S druge strane, predstavnica Srbije protiv nasilja Marinika Tepić je rekla da ne postoji politička volja za dogovorom, te da se tokom pregovora nisu pomerili ni za milimetar.

Ona je dodala da će prozapadna opozicija do petka doneti zajedničku odluku o tome da li izlaze na izbore.

"Imaju još dva dana da shvate ozbiljnost situacije. Za njih su izbori najčistiji i ne postoji nikakva migracija birača... I dalje stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak", rekla je Tepićeva.

Janjić ističe da su razgovori vođeni u mirnom tonu, iznošenjem argumenata i kontrargumenata, kao i da je sa obe strane istaknuta teška geopolitička situacija u kojoj se Srbija nalazi, kao i da je potrebno tražiti rešenja na sve ucene i pritiske na Srbiju iz UN i Saveta Evrope.

image
VV inauguration
banner