Srbija i Balkan

Brnabićeva usvojila zahtev opozicije: I beogradski i lokalni izbori 2. juna

U Skupštini Srbije održana su četiri sastanka predstavnika vlasti i opozicije, a Brnabićeva je danas donela odluku da usvoji zahtev "Srbije protiv nasilja" i koalicije NADA

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da donela odluku da usvoji zahtev bloka "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA da raspiše sve izbore 2. juna.

To znači da će beogradski i lokalni izbori biti održani istog dana. Kako je pojasnila, odluku je donela nakon 17 dana razgovora sa poslaničkim grupama i iscrpljivanja svih mogućnosti razgovora oko različitih opcija u konsultaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodaje da će ovo zahtevati izmenu Zakona o lokalnim izborima.

"Važno je svakako da to uradimo čim pre, tako da je moja molba službama i svim poslaničkim grupama da to završimo danas popodne. Mislim da je ovo način da dođemo do stabilnosti i da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi svim našim građanima", rekla je Brnabićeva.

Ona je pojasnila da je u pitanju presedan, koji nije najbolji demokratski presedan, ali da je zbog dve stvari promenila mišljenje.

"Prvi je to da u ovom trenutku postoji dvotrećinska većina u Skupštini da se napravi presedan", rekla je Brnabićeva.

Druga stvar je, navodi, što je u ovom trenutku situacija u kojoj se Srbija nalazi izuzetno teška, pritisci su svakodnevni, dolaze sa različitih strana.

"U takvim okolnostima nam treba što veća unutrašnja stabilnost, unutrašnje jedinstvo, što veća politička kohezija, svi da prekinemo da se delimo i predstavimo ujedinjeni front koji se bori za nacionalne interese", rekla je Brnabićeva.

Dodaje da bi njena odluka bila drugačija da su okolnosti u kojima se zemlja nalazi drugačije.

image
VV inauguration
banner