Srbija i Balkan

Radio Slobodna Evropa: Tužilaštvo istražuje pretnje smrću Kristoferu Hilu

Američki medij sproveo je i sopstvenu "istragu", te je targetirao sve koji su komentarisali posetu američkog ambasadora Dinku Gruhonjiću
Radio Slobodna Evropa: Tužilaštvo istražuje pretnje smrću Kristoferu Hilu© A.K./ATAImages

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal potvrdilo je da je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa pretnjama upućenim ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i novinaru Dinku Gruhonjiću.

Policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, saopšteno je iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal za Radio slobodna Evropa.

Američki ambasador posetio je, naime, Filozofski fakultet u Novom Sadu nakon što su studenti blokirali ovu visokoškolsku ustanovu tražeći smenu Gruhonjića koga su optužili za govor mržnje.

Radio Slobodna Evropa očigledno je, mimo tužilaštva, sprovelo i sopstvenu istragu, pa kao odgovorne za pretnje Hilu i Gruhonjiću taretira između ostalog i telegram kanal "Pobuna je stanje duha" na kome su, kako navode, osvanuli komentari poput – "metak za obojicu" i "glogov kolac za obojicu", na objavljen video-snimak sastanka ambasadora i profesora. Ovaj kanal oni označavaju kao proruski, budući da deli sadržaje kanala "Serbskij vestnik" na ruskom jeziku, a o balkanskim i ruskim temama.

Američki medij za pretnje smrću optužio je još i telegram kanal Dejana Berića, državljanina Srbije koji se, kako se navodi, borio u Donjecku, ali grupu "Republika Srpska" koja prati dešavanja u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji, ali i nalog "Slovenski medved".

RSE je zasmetalo i što je kanal "Zicer" obajvio, prema njihovom mišljenju nedovoljno jasnu fotografiju susreta Hila i Gruhonjića, koja je, kako navode odavala "utisak da se radi o tajnom sastanku koji je bez znanja sagovornika fotografisan kroz staklo kafića" iako je sastanak bio transparentan, odnosno o njemu je izvestio Filozofski fakultet.

Novinari RSE nisu bili lenji pa su pratili i ko je sve delio pomenute objave – a to su i Goran Davidović Firer, lider "Nacionalnog stroja", Vjerica Radeta, potpredsednica Srpske radikalne stranke, ali i Slobodan Ilić, potpredsednik Izvršnog odbor Stranke Srbija centar (SRCE) za Vojvodinu i izabrani poslanik proevropske i najveće opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Za RSE, potpuno uobičajeno, ni ovoga puta nije moglo da prođe ni bez pominjanja RT Balkan.

"O susretu Gruhonjića i Hila izvestio je i ruski državni kanal "Russia Today" na srpskom, uz pitanje 'Da li Amerika, ovaj put sasvim otvoreno, pokazuje da podržava antisrpstvo'?", naveli su iz američkog medija, pominjući još i tekst "Od Gotovine i Hašima Tačija, do Gruhonjića – kontinuitet Hilove podrške ratnim zločincima i etničkom čišćenju Srba" koji je objavio portal "Vaseljenska TV".

image
VV inauguration
banner