Srbija i Balkan

"Vihor 2024": Jedino Srbija u ovom delu Evrope ima dronove kamikaze (FOTO, VIDEO)

Na vežbi su učestvovale kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela

Srbija je prva država u regionu koja u operativnu upotrebu uvodi dronove kamikaze, a oni su prikazani na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem "Vihor 2024", na kojoj je angažovano više hiljada pripadnika Vojske Srbije i više od 500 sredstava naoružanja i vojne opreme, navodi za RT Balkan urednik TV Front Andrej Mlakar.

"Najvažnije što je prikazano na Združenoj taktičkoj vežbi 'Vihor 2024' su dronovi kamikaze, koji ulaze u operativnu upotrebu Vojske Srbije. Time Srbija postaje prva i jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje dronove kamikaze u operativnoj upotrebi i to domaće proizvodnje. Zbog toga su iz Prištine najviše i podigli prašinu", ukazuje za RT Balkan Andrej Mlakar. 

Mlakar je napomenuo i da dronovi kamikaze koji su prikazani svakako nisu jačine poput javnosti najpoznatijih iranskih "šehida", ali da je velika stvar za Srbiju što je uspela da razvije sopstvene bespilotne letelice, na čijem usavršavanju se neprestano radi.

Na vežbi su učestvovale kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Dronovi u akciji: Bombarder "vrabac" i kamikaza "osica"

Daljinski pilotiran dron-bombarder "vrabac" i kamikaza "osica", angažuju se za dejstvo po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

"Vojnotehnički institut predstavio je zvanično prvi put na Sajmu, lutajuću municiju 'osica', koja je sada u operativnoj upotrebi. Radi se o dronu kamikazi koji ima bojevu glavu sa ručnog raketnog bacača 'M79 osa' kalibra 90 mm koja je integrisana u telo taktičke bespilotne letelice 'vrabac'. Naravno telo je u odnosu na bespilotnu letelicu modifikovano i ispaljuje se pomoću prenumatskog katapulta, kao i bespilotna osmatračka letelica 'vrabac'", objašnjava Mlakar, dodajući da se ispod bojeve glave nalazi "ful ha-de" kamera i video procesor koji pruža mogućnost lociranja i potpuno autonomni napad na cilj koji se zasniva na sistemu video praćenja.

"Osica je isključivo proizvod stručnjaka Vojnotehničkog instituta koji su dizajnirali ovu lutajuću municiju kao isplativu ekonomičniju pokretnu lutajuću municiju male težine", naglašava naš sagovornik.

U vežbi je učestvovao i dron kamikaza "komarac", koji je, kao i ostali sistemi, pogodio cilj. Potom su dejstvovali i snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

"Za razliku od 'osice' koja ima oblik bespilotne letelice, 'komarac' ima sferični oblik izgleda kao kvadrikopter sa četiri rotora, polulopta koja je okrenuta nadole. Namenjen je za uništavanje neprijateljske žive sile, lakih oklopnih i neoklopnih ciljeva koja se nalaze na otvorenom prostoru ili zaklonima uređenim i improvizovanim, ali i u borbi u urbanim uslovima", ukazuje Mlakar, dodajući:

"Komarac spada u kategoriju FPV (First person view) dronova, njime upravlja operater koji preko kamere ima 'pogled' na situaciju iz samog drona, a snimci se prikazuju na ZD naočarima ili na ekranu upravljačke stanice sa čime se stiče utisak da upravljač drona leti dronom."

Kako kaže naš sagovornik, prema njegovim saznanjima, ovaj projekat će se razvijati dalje u pravcu stvaranja dronova većih dimenzija: 45 centimetara dužine i 45 centimetara širine, sa dometom do 20 km i maksimalnom brzinom do 80 km/čas, dok bi bojeva glava trebalo da bude težine tri kilograma sa termobaričnom bojevom glavom.

Prvi put je prikazano i dejstvovanje kineskog PVO sistema srednjeg dometa FK-3, a bili su uključeni i ostali PVO sistemi koje poseduje Vojska Srbije, kao i modernizovani radar "žirafa".

"Važan je i FK-3, koji je prikazan, to je najveći raketni sistem koji je Srbija nabavila", navodi Mlakar.

Unapređen nivo balističke zaštite

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka upotrebljeni su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "miloš", "lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Dva tenkovska voda T-72M izvodila su vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona Dobrog brda, a na položaje je izašla i borbena pešadija. Modernizovana borbena vozila pešadije opremljena su termovizijskom kamerom treće generacije, laserskim daljinomerom, balističkim računarom, imaju značajno unapređen nivo balističke zaštite, ugrađenu hidrauličnu desantnu rampu, a poboljšan je i komfor posade.

Kada reč o letelicama Ratnog vazduhoplovstva, tokom "Vihora 2024" su angažovani avioni MiG-29, modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri Mi-35M, Mi-17, H-145M, "gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Lovci mig-29 "čistili" su vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu, nakon čega je u simulaciji pilot pogođenog aviona izvršio katapultiranje, a potom je pokrenuta akcija traganja i spasavanja.

Prikazano je i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto i uništavaju diverzantsko-terorističku grupu.

image
VV inauguration
banner