Srbija i Balkan

CIK objavila spisak biračkih mesta: Priština ne odustaje od referenduma, od Srba se očekuje bojkot

Broj biračkih mesta je smanjen u odnosu na prethodne izborne procese, a birališta su raspoređena u naseljima u kojima pretežno žive Albanci
CIK objavila spisak biračkih mesta: Priština ne odustaje od referenduma, od Srba se očekuje bojkotGetty © Anadolu

Iako se od Srba, kao većinskog stanovništva u četiri opštine na severu Kosova i Metohije očekuje bojkot, Centralne vlasti u Prištini organizovaće u nedelju referendum za izjašnjavanje o akteulnim predsednicima tih opština albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata albanskih birača.

Centralna izborna komisija objavila je spisak biračkih centara za sutrašnje glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Broj biračkih mesta je smanjen u odnosu na prethodne izborne procese, a birališta su raspoređena u naseljima u kojima pretežno žive Albanci.

Centralna izborna komisija će u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici glasanje organizovati na 23 biračka mesta, što je gotovo upola manje u odnosu na planiranih 43, pošto direktori škola nastave na srpskom jeziku nisu pristali da ustupe objekte za glasanje.

Glasanje će biti moguće u školama nastave na albanskom jeziku, komunalnim, privatnim i objektima Agencije za imovinu, potvrđeno je iz CIK-a u Prištini i navedeno da, za razliku od izbora prošle godine, glasanja u kontejnerima sutra neće biti.

Čelnici Srpske liste pozvali su sunarodnike da bojkotuju sutrašnje glasanje za smenu predsednika četiri opštine, navodeći nerealan broj birača u biračkim spiskovima, ukazujući da je torturom vlasti u Prištini došlo do značajnog iseljavanja Srba sa severa, zatim nadgledanje glasanja kamerama, što u zakonu i dosadašnjoj praksi na Kosovu nije bio slučaj, prenosi RTS.

Za razrešenje predsednika opština, prema uputstvu Ministarstva za lokalnu samoupravu, potrebno je 50 odsto plus jedan glas upisanih u biračkom spisku. Proces za glasanje o smeni predsednika opština albanske nacionalnosti pokrenut je peticijom građana, gde je potpisima 20 odsto biračkog tela učinjen prvi korak.

Drugi je zakazan za sutra, a kada bi uspeo, teći korak bi bili novi izbori, koje bi zakazala predsednica u Prištini Vjosa Osmani.

Biračka mesta će sutra biti otvorena od sedam do 19 časova, a glasanje je jedan od pokušaja, usled velikog pritiska međunarodne zajednice, da se deeskalira i smiri situacija na severu KiM.

Početak višegodišnje krize u četiri opštine na severu lokalni Srbi povezuju dolaskom na vlast Aljbina Kurtija, zbog čijih su odluka Srbi odlučili da napuste sve institucije pod patronatom njegove vlade, od policije do lokalne administracije.

Od tada su vlasti u Prištini pojačale policijsko prisustvo na severu, poslavši albanske policajce u sredine naseljene većinom Srbima.

Vlada u Prištini odbija da formira zajednicu srpskih opština, krovnu organizaciju Srba na Kosovu po Briselskom sporazumu, što je pored povlačenja policijskih specijalaca još jedan od razloga povlačenja Srba iz institucija.

Nasilan ulazak predsednika, koji ne odražavaju volju stanovništva u centralne opštinske zgrade doveo je do protesta Srba i njihovog sukoba sa policijom i vojnicima Kfora, čiji je epilog stotine povređenih na obe strane.

U Severnoj Mitrovici birališta samo u albanskim naseljima

Glasači u Leposaviću ovog puta raspoređeni su na osam biračkih mesta - u zgradi opštine Leposavić, opštinskom objektu u Sočanici, privatnom objektu u selu Rvatska i u javnom objektu u naselju Dren.

Birači će moći da glasaju i u zgradi DP "Univerzal" u Lešku, u Košutovu, kao i u privatnom objektu u blizini autobuske stanice u Leposaviću i Osnovnoj škola "Kadr i Bistrica" u Bistrici, piše "Kosovo onlajn".

Na prethodnim lokalnim izborima građani Leposavića bili su raspoređeni na 19 biračkih mesta. U Severnoj Mitrovici određeno je pet biračkih centara.

Tri biračka centra biće u Bošnjačkoj mahali, od kojih jedno na Međunarodnom koledžu IBCM, drugo na spratu gde se nalazi supermarket "Emona", a gde je ranije bila smeštena Administrativna kancelarija Opštine Severna Mitrovica, i u zgradi Opštine Severna Mitrovica.

Mesta za glasanje biće i u školi "Aziz Sulejmani" u Suvom Dolu, naselju u kojem su na ranijim izborima bili upisani mahom Albanci. Peti birački centar biće u isturenom odeljenju škole "Aziz Sulejmani" koja se nalazi u Mikronaselju.

Raspored biračkih centara u Severnoj Mitrovici je takav da su oni raspoređeni u naseljima u kojima živi četiri odsto glasača od 18.796 koliko je upisano u birački spisak. Inače, taj broj je za 250 veći u odnosu na preliminarni birački spisak.

Uz to, raspored biračkih centara - na samim obodima Severne Mitrovice, predstavlja kršenja važećih zakona na Kosovu.

Građanima Zubinog Potoka, za razliku od prethodnih 13 biračkih centara, sada će biti na raspolaganju pet mesta za glasanje.

Oni će za smenu gradonačelnika moći da glasaju u zgadi Opštine, javnom objektu u naselju Mala Jabuka, u selu Bubin most, kao i u naselju Brnjak i u Osnovnoj školi "Osman Rama" u Čabru.

I u Zvečanu će građani svoje biračko pravo moći da ostvare na pet lokacija, što je dva birališta manje u odnosu na prethodni izborni proces.

Birački centri u Zvečanu za sutrašnje glasanje su u zgradi opštine, škola "Isa Boljetini" u naselju Žale, i istoimena škola u selu Lipa, te u kompleks "Rajska Banja" u Banjskoj i u opštinskom objektu u Žitkovcu.

Prema važećim zakonima, na biračkim mestima gde građani glasaju može biti upisano najviše 850 birača po jednom biračkom mestu, a prostorije koje su određene kao birački centri takve uslove ne ispunjavaju.

Inače, 33 škole na severu Kosova odbile su da dozvole pristup Opštinskim izbornim komisijama za održavanje glasanja 21. aprila, dok je 10 škola dalo saglasnost.

Nakon toga, Centralna izborna komisija morala je da obezbedi alternativne centre za glasanje.

image
VV inauguration
banner