Srbija i Balkan

Kineski predstavnik u SB: Priština da odustane od jednostranih akcija i poštuje suverenitet Srbije

Narativ "ljudska prava iznad suvereniteta" efektivno svode ljudska prava na političko oruđe, upozorio je predstavnik Kine u SB UN
Kineski predstavnik u SB: Priština da odustane od jednostranih akcija i poštuje suverenitet Srbije© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN pozvao je Prištinu da opozove nerazumne odluke i odustane od jednostranih akcija koje izazivaju tenzije i konfrontaciju i naglasio da je važno formirati ZSO.

"Kina podržava strane da nađu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom 1244, a srpski suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet moraju biti u potpunosti poštovani", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

Narativ "ljudska prava iznad suvereniteta" efektivno svode ljudska prava na političko oruđe kako bi se NATO mešao u unutrašnje stvari država, što ugrožava i suverenitet i obećanu zaštitu ljudskih prava, upozorio je on.

Rekao je i da zabrinjavaju eskalacija tenzija na severu KiM u poslednje vreme i učestalo nasilje i bezbednosni incidenti na terenu, navodeći da su uredba o dinaru vlasti u Prištini i nasilni progoni etničkih Srba ozbiljno poremetili normalan život srpske zajednice.

"Pozivamo Prištinu da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontaciju. Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom važan je deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Prištinske vlasti su se izričito obavezale u ovom pogledu i trebalo bi da poštuju svoje obaveze u dobroj veri. Nadamo se da će EU podržavati neutralnost, nepristrasnost i pravdu u svom posredovanju", rekao je on.

"Rusija je prošlog meseca zatražila otvoreni sastanak povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prošlo je 25 godina od rata NATO-a protiv Jugoslavije, ali taj rat je daleko od istorije. Situacija na Kosovu ostaje napeta'', dodao je predstavnik Kine.

Zamenik stalnog ambasadora SAD pri UN Robert Vud rekao je danas da su SAD "zabrinute zbog zastoja u napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Američki diplomata je rekao da je Vašington zabrinut zbog odluke tzv centralne banke u Prištini da ukine dinar, koja, prema njegovim rečima, utiče na dobrobit i ranjivost manjinskih zajednica i podriva put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Apelujemo na obe strane da preduzmu konkretne korake kroz dijalog pod okriljem EU i da ispune obaveze, uključujući pronalaženje rešenja za valutu. Takođe, očekujemo i napredak u uspostavljanju Zajednice srpskih opština", poručio je Vud.

Predstavnik Francuske Nikola de Rivijer poručio je da je hitno potreban napredak ka normalizaciji, jer će osigurati stabilnost u regionu, i neizbežan je uslov za evrointegracije.

Napomenuo je da Beograd i Priština moraju da ispune svoje obaveze i pozdravlja konstruktivne akcije na obe strane, prenosi RTS.

Mora se, međutim, ići dalje, dodaje ambasador i ukazuje da se formiranje ZSO od Prištine predugo očekuje.

"Nadamo se da će biti postignut nepovratan progres, u skladu sa aspiracijama Kosova da postane član Saveta Evrope", istakao je ambasador.

Predstavnik misije Slovenije pri Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ide ruku pod ruku sa obezbeđivanjem bezbednog i prosperitetnog okruženja za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, "jedno zavisi od drugog".

"Odgovarajući nivo samoupravljanja etničke srpske zajednice na Kosovu trebalo bi da se sprovodi u dobroj veri i poštujući potrebe, interese i brige obe strane. Rešenja se ne mogu nametnuti ni jednoj strani. Hitno je da se postigne napredak u ispunjavanju ovog dela sporazuma o dijalogu", naveo je on.

"Vlada u Prištini treba da sprovede ono što je dogovoreno i pruži ruku Srbima na Kosovu. Da bi se izgradilo poverenje i ostvario napredak u dijalogu, Srbija i Kosovo treba da se pozabave bezbednosnim problemima, uključujući sprečavanje krijumčarenja oružja i pozivanje počinilaca nezakonitih aktivnosti na odgovornost", rekao je on.

Istovremeno, on je izneo mišljenje da sednice SB UN o KiM izgledaju kao da nemaju za cilj traženje rešenja i izgradnju poverenja, već razotkrivanje razlika i dodao da bi SB trebalo da utiče da se usvoji mišljenje da nema drugog načina nego da prihvatimo realnost i da obe strane prihvate da žive jedni pored drugih.

"Slovenija poziva i Beograd i Prištinu da daju prioritet implementaciji postignutih sporazuma, a posebno Briselskog sporazuma i njegovog aneksa iz 2023. godine", zaključio je on.

Predstavnik Alžira pri Ujedinjenim nacijama naglasio je da je odluka Prištine o ukidanju dinara imala negativan uticaj na sposobnost srpskog stanovništva u pokrajini da vodi svakodnevni život i pozvao Prištinu na formiranje Zajednice srpskih opštine (ZSO).

On je istakao da je od vitalnog značaja obezbediti efikasnu zastupljenost Srba u lokalnim institucijama na KiM.

"Pozivamo vlasti na Kosovu da preduzmu neophodne korake i mere za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine", poručio je on.

Smatra da je "za žaljenje" to što nije bilo suštinskog napretka u implementaciji sporazuma iz 2023. godine i ocenio da su umesto toga "porasle tenzije između Beograda i Prištine" , a bezbednosna situacija na severu KiM "ostala slaba".

Predstavnik Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da London podržava odluku suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, dodajući da London ohrabruje obe strane da ispune svoje obaveze, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Ova posvećenost dovela je Kosovo korak bliže da shvati svoje aspiracije da uđe u Savet Evrope. To će doneti opipljive benefite za sve državljane Kosova. Međutim, ključna pitanja ostaju nerešena. Nedostatak normalizacije odnosa nastavlja da ima negativne implikacije po region. Pozdravljamo napredak iz decembra o energetskoj mapi puta, tablicama, ali ključna pitanja su ostala nerešena", rekao je britanski ambasador.

On je apelovao na obe strane da se drže dijaloga pod okriljem EU. "Ohrabrujemo strane da ispune svoje obaveze, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština", rekao je, između ostalog, britanski predstavnik.

image
VV inauguration
banner