Srbija i Balkan

Ambasada Rusije odgovorila Konakoviću: Pitajte SAD ko je digao u vazduh Severni tok

Izjave ministra BiH u ruskom diplomatskom predstavništvu vide kao njegovo lično mišljenje
Ambasada Rusije odgovorila Konakoviću: Pitajte SAD ko je digao u vazduh Severni tok© Ambasada RF u BiH

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, koji održava bliske odnose sa ambasadorom SAD-a Majklom Marfijem, mogao bi da ga i pita "ko je digao u vazduh Severni tok", poručili su iz ambasade Ruske Federacije u BiH nakon što je Konaković izjavio kako je "agresija Rusije na Ukrajinu devastirala energetsko tržište".

"Teško je zamisliti neprofesionalniju i politiziraniju tvrdnju. Kao što je nama poznato, Predsedništvo BiH kao resor koji je prema ustavu odgovoran za sprovođenje spoljne politike, nije doneo nikakve izjave u odnosu na Specijalnu vojnu operaciju Rusije. Kvalifikacije ministra koje izbegava čak i neonacistički režim u Kijevu, vidimo kao njegovo lično mišljenje, formirano pod uticajem njegovih anglosaksonskih mentora", navode iz ambasade.

Čak je i nekome, ko nije nimalo upućen u politiku, jasno da Vašington, milom ili silom, nastoji da potkopa ekonomsku moć Evrope kako bi svima nametnuo svoj gas, navode iz ambasade, dodajući da se čak i u takvim uslovima pojedine članice EU oslanjaju se na isporuke iz Rusije.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, diplomate Moskve poručuju da su više puta, bazirajući se na činjenice, dokazivali efikasnost bilateralne saradnje u oblasti goriva i energetike.

"Rusija nije nikad prekršila svoje obaveze u ovoj sferi. Ne protivimo se diverzifikaciji isporuka gasa u BiH, ali to trebalo bi da bude zasnovano na principima poštene i otvorene tržišne konkurencije", poručili su.

U nemogućnosti da pobedi u poštenoj borbi, Vašington, "posredstvom jezuitskih manipulacija", pokušava da progura odluke koje su mu korisne, naglašava ambasada RF.

"Ali te odluke – i građani Bosne i Hercegovine trebaju da budu svesni toga – neminovno će naneti nenadoknadivi udarac njihovom blagostanju. Amerikance, međutim, nije briga za to. Njima je prioritet uvek i svuda da napune svoje džepove, istovremeno optužujući sve za 'korupciju'", zaključuju u saopštenju.

image
VV inauguration
banner