Svet

Analitičar: SAD ne znaju ko je sabotirao Severni tok, ali znaju da Ukrajina ne stoji iza Krokusa?

Čini se da Vašington očajnički želi da spreči da se Ukrajina, na bilo koji način, poveže sa terorističkim napadom u ruskoj prestonici
Analitičar: SAD ne znaju ko je sabotirao Severni tok, ali znaju da Ukrajina ne stoji iza Krokusa?Getty © Anadolu / Contributor

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da kontrolišu i manipulišu medijskom i političkom interpretacijom terorističkog napada u Moskvi prošlog meseca. U zapadnom informacionom prostoru, Vašington formira narativ oko Islamske države kako bi skrenuo pažnju sa svog proksija - Ukrajine, piše Andrej Sušencov, programski direktor Valdajskog kluba.

ISIS je bio korisno oruđe za Amerikance u Siriji. Postoje dokazi koji sugerišu da su SAD delovale zajedno sa terorističkom grupom protiv sirijske vlade. Činjenica da je Vašington bio spreman da ponudi koherentnu verziju događaja od prvih minuta nakon napada na Moskvu je sama po sebi krajnje paradoksalna, navodi on.

Primera radi, Amerikanci decenijama ne mogu da utvrde uzrok nekih zločina na sopstvenom tlu, kao što su ubistva vodećih američkih političkih ličnosti. Nedostaju im resursi, pažnja i entuzijazam da utvrde ko stoji iza sabotaže gasovoda Severni tok 2. Međutim, u roku od 15 minuta dali su "tačne" informacije o tome ko je organizovao teroristički napad u Moskvi.

Jasno je da SAD pokušavaju da popune informativni vakuum, da ponude svoje tumačenje događaja kako bi odvratile svaku sumnju od onih koje su im sada potrebni.

Ukrajina nije potpuno autonoman akter - otvoreno se nudi kao pogodan alat za SAD. Ovu činjenicu ukrajinski lideri ne kriju u intervjuima stranim medijima, opisujući svoju zemlju kao najbolju bezbednosnu investiciju za Vašington, kao da usvajaju "investicioni jezik" američkih lidera.

Bela kuća, zauzvrat, pokušavajući da ubedi Kongres da nastavi da podržava Ukrajinu, opisuje ukrajinsku operaciju kao uspešnu investiciju: "veliki povraćaj za male troškove", piše Sušencov.

Moskva, navodi on, treba da stvori uslove koji neće dozvoliti bilo kakav povratak u situaciju u kojoj Ukrajina može da se koristi kao oruđe protiv Rusije i upozorava da "trenutno Kijev igra destruktivnu ulogu koja utiče na celu Evroaziju".

image
VV inauguration
banner