Svet

Zašto Kinezi veruju da iza terorističkog napada u Moskvi stoje SAD

Izmišljanje priča, poput onih koje širi "Glas Amerike", deo je propagandnog rata SAD protiv Kine
Zašto Kinezi veruju da iza terorističkog napada u Moskvi stoje SADGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Dok ceo svet čeka da Rusija otkrije i saopšti istinu o terorističkom napadu u Moskvi, "Glas Amerike" je objavio je dva članka u kojima upire prst u Kinu zbog širenja "antiameričkih teorija zavere", piše kineski "Global tajms".

U prvom članku, "Glas Amerike" piše da se SAD ponovo "neosnovano optužuju na kineskim društvenim medijima". U stvari, mnogi korisnici društvenih mreža u Kini veruju da Amerika stoji iza napada u Moskvi.

"Glas Amerike" je u sredu objavio još jedan članak, u kome optužuje Peking da promoviše antiamerička osećanja. Ova dva teksta pokazuju da američki mediji ne gaje nikakve simpatije prema zemlji čiji građani pate zbog terorističkog čina. Takođe, SAD demonizuju Kinu, na svaki način i u svakoj prilici.

Pre nego što se otkrije istina nakon iznenadnog terorističkog napada normalno je da postoje različita mišljenja. SAD su najpre upozorile na teroristički napad u Rusiji, a zatim potvrdile autentičnost izjave terorističke organizacije ISIS.

Kako onda ne obratiti pažnju na ulogu SAD u ovom terorističkom aktu? Čak su i neki zapadni mediji iznosili prepostavke o umešanosti Vašingtona u ovaj čin, kao i o odnosu Vašingtona i ekstremističkih i terorističkih organizacija.

Te sumnje su podelili i neki kineski stručnjaci. Ali njima ne manipuliše kineska vlada.

Zapravo, ako se ovakve glasine šire, to je samo još jedan dokaz da se slika SAD u očima kineskog naroda pogoršava i da razlog za to leži u dugogodišnjem neiskrenom stavu SAD prema Kini.

Kako kaže istraživač iz Nacionalnog instituta za međunarodnu strategiju na Kineskoj akademiji društvenih nauka Sun Sinhjui: "SAD su se promenile u očima kineskog očima Kineza. Kineski narod je, posebno tokom poslednjih godina, potpuno izgubio poverenje u SAD."

Razlog za nezadovoljstvo, kada je reč o SAD, leži u nizu neprijateljskih akcija Amerike koje štete kineskim nacionalnim interesima. Upravo su poslednjih godina SAD bile beskrupulozne u antikineskim akcijama, poput suzbijanja rada i izricanja sankcija kineskim kompanijama.

Na međunarodnom planu, SAD koriste Ukrajinu kao posrednika za obuzdavanje Rusije i zauzimaju pristrasan stav u izraelsko-palestinskom sukobu, favorizujući Izrael. Ono što Kinezi jasno vide jeste da SAD neprekidno stvaraju neprijatelje i da zanemaruju globalnu stabilnost i mir, kako bi održale sopstvenu hegemoniju.

Zapravo, izmišljanje priča, poput onih koje širi "Glas Amerike", deo je propagandnog rata SAD protiv Kine.

Kako smatra naučni saradnik Kineske akademije društvenih nauka Lu Sijang, propagandni rat SAD protiv Kine neće postići svoj cilj.

Optuživanje Kine samo podriva kredibilitet SAD.

image
VV inauguration
banner