Svet

Poslanik ukrajinske Rade potvrdio: Kijev može da traži evropske trupe za sukob sa Rusijom

Aleksej Gončarenko zahvalio je francuskom predsedniku na ideji da pošalje trupe u Ukrajinu. Njegove izjave smatra, kako kaže, "dobrim signalom"
Poslanik ukrajinske Rade potvrdio: Kijev može da traži evropske trupe za sukob sa Rusijom© Sergei Chuzavkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ukrajina može tražiti da im se pošalju evropske trupe, ako ne bude imala dovoljno sopstvenih snaga u sukobu sa Rusijom, rekao je poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko za francuski TV kanal LCI.

"Ako nam situacija na frontu pokaže da Ukrajina ne može sama da zaustavi (ruskog predsednika Vladimira) Putina bez evropske vojne podrške i trupa, da, verujem da je apsolutno moguće da ih tražimo", rekao je on, prenose "RIA Novosti".

Gončarenko je takođe zahvalio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na ideji da pošalje trupe u Ukrajinu. Njegove izjave smatra, kako kaže, "dobrim signalom".

Makron je ranije u intervjuu za "Ekonomist" rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta, a takav zahtev dođe iz Kijeva.

Prema rečima šefa francuske države, "mnoge zemlje EU su se složile sa mišljenjem Pariza po ovom pitanju".

Iz Kremlja je rečeno da jedan broj zemalja koje učestvuju na pariskom događaju o Ukrajini imaju "prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog mešanja u vrući sukob".

Naveli su i da to "apsolutno nije u interesu Kijeva i da moraju da budu svesne toga.

Vladimir Putin je ranije komentarisao Makronove antiruske stavove i upozorio da uvođenje evropskog kontingenta u Ukrajinu ni na koji način neće promeniti situaciju na bojnom poljuni da će dovesti samo do strašnih posledica po Kijev.

Odgovarajući na Makronove reči o nedostatku crvenih linija Francuske u pogledu podrške Ukrajini, predsednik Ruske Federacije je rekao da Rusija neće imati crvene linije prema državama koje se odluče za takvu vrstu podrške.

image