Svet

Francuski geopolitičar za RT Balkan: Rusija je već pobedila, a to je poniženje za EU i NATO

Emanuel Makron je Bajdenov "korisni idiot" koji vodi neodgovornu politiku i koristi Francusku za svoje političke ciljeve, kaže dr Pjer-Emanuel Toman
Francuski geopolitičar za RT Balkan: Rusija je već pobedila, a to je poniženje za EU i NATOGetty © Anadolu / Contributor

Francuski predsednik Emanuel Makron je "korisni idiot" američkog predsednika Džozefa Bajdena jer pričom o slanju NATO trupa u Ukrajinu igra na ruku anglosaksonskim interesima u Evropi, rekao je u razgovoru za RT Balkan francuski istraživač, predavač i ekspert za geopolitiku, dr Pjer-Emanuel Toman.

Makronova najava mogućeg slanja NATO trupa u Ukrajinu može se tumačiti na više nivoa - lokalnom, evropskom i globalnom, rekao je Toman. U Francuskoj, predizborne ankete pokazuju da Makronova stranka "Preporod" koja je "pro EU" i "proukrajinska" ima mnogo manju podršku birača od nacionalističkih "proruskih" stranaka.

Makron, svestan da će izgubiti na francuskim izborima, poželeo je da pošalje poruku da je njegova stranka "evropska" dok su oni drugi "proruski desničari" kako bi privukao birače. Lično mislim da mu ta taktika neće proći jer ni nacionalisti nisu nužno proruski orijentisani, koliko su "profrancuski", a samim Francuzima muka priče o Ukrajini i podrške Kijevu na uštrb zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, itd, rekao je Toman.

Na evropskom nivou, Francuska je uvek želela da bude lider evropskog projekta i u tome se takmičila sa Nemačkom. Sa druge strane, Nemačka sarađuje sa SAD koje su uložile milijarde u nemačku odbranu ali i vojnoindustrijski kompleks. Francuska bi sada da bude vojna sila, kao jedina zemlja EU sa nuklearnim oružjem, i da bude vođa vojnoindustrijskog kompleksa. Zato i izmišlja "rusku pretnju", kaže Toman.

"Francuska bi da militarizuje EU da bi bila njen lider", objasnio je on.

U tumačenju Makronove ideje o slanju NATO trupa u Ukrajinu, za koju vojni i drugi eksperti znaju da je "budalaština" i neizvodljiva zato što Pariz jednostavno nema dovoljno vojnika, municije, oružja i tehnike da pošalje u Ukrajini, niti ima podršku EU, treba uzeti u obzir i vrlo verovatan povratak Donalda Trampa u Belu kuću, kaže Toman.

SAD se povlače iz Evrope, a sama Evropa ima problema sa pokretanjem vojne industrije koja, čak i ako se pokrene, godinama neće moći da parira ruskoj jer Evropa nema sirovine, nema gas, nema naftu i posle decenija oslanjala na američku zaštitu, praktično nema vojnu industriju.

"Makron bi sada da ispuni vakuum moći i učini Francusku liderom u EU i NATO", rekao je on i naglasio da vojna elita zna da je to nemoguće, a i niko u EU nije zainteresovan za takav razvoj događaja.

"Makron vodi neodgovornu politiku. Koristi Francusku za svoje političke ciljeve, ne razume geopolitičku situaciju niti šta se dešava na terenu", rekao je Toman. Makron je Bajdenov "korisni idiot" jer predstavljanjem Francuske kao neke vojne sile i insistiranjem na nepostojećoj ruskoj pretnji, samo igra na ruku američkim (i donekle nemačkim) interesima, dodao je.

Toman navodi i da se Evropa, kada se sukob u Ukrajini završi i kada dođe do pregovora, tu ništa neće pitati, jedva i da će učestvovati. Pregovori će se voditi između Rusije, Amerike i eventualno Kine. Makron sada, kao dete, pokušava da im se "preporuči" kao važan igrač, što zapravo nije, dodao je on.

"Ukrajina gubi i sada je samo pitanje gde će Rusi odlučiti da se zaustave", rekao je Toman. Kako Evropa i SAD neće moći ni želeti da priznaju granice na terenu - a Rusija će držati mnogo teritorije Ukrajine, Kijev nikada neće ući u NATO i EU, dodao je on. Drugim rečima, sukob u Ukrajini biće "zamrznuti konflikt", ali tek kada Rusija to odluči.

Toman kaže i da postoji vrlo mala mogućnost raspoređivanja evropskih trupa u Ukrajini - ne NATO već nacionalnih kontingenata koji bi služili kao "tampon zona" između Rusa i Ukrajinaca, ali tek kada dođe do prekida vatre i samo uz saglasnost Rusije. Naglašava da bi mogle da prođu godine dok se to dogodi, ako Moskva ikada i pristane na to.

Prema njegovim rečima, ova godina bi mogla da bude odlučujuća za Ukrajinu zbog očekivane letnje ofanzive Rusije, evropskih i američkih izbora, ali upozorava da sukob može da se nastavi i godinama.

Kaže i da postoji panika u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova da bi Vladimir Putin možda mogao iznebuha da predloži prekid vatre, a kako su u prošlosti "mirovni pregovori" vođeni paralelno sa bitkama, Francuzi sada strahuju da Putin ne prihvati Makronovu igru "strateške ambivalentnosti" i predloži nešto na šta neće znati kako da odgovore.

"Ako Rusi pobede, a hoće, to će biti poniženje za EU i NATO i odraziće se i na Balkan gde će se promeniti kurs, što se na globalnom nivou već dešava", kaže Toman. "Velika većina zemalja ne želi da uvede sankcije Rusiji, ali žele u BRIKS i Šangajsku organizaciju za saradnju i svesni su da EU i NATO samo obećavaju ali ne ispunjavaju", dodao je.

Na kraju tu je i ne manje važno pitanje Amerike koja forsira EU i NATO protiv Rusije. SAD žele da Evropljani budu bezbednosno zavisni od njih kako bi ih naterali da stanu na njihovu stranu protiv Kine, što Evropljani ne žele, a sama Kina neće dozvoliti da Rusija izgubi.

"Rusija je već pobedila i sa nastavkom sukoba samo će dobiti još više ukrajinske teritorije", zaključio je dr Pjer-Emanuel Toman.

image