Srbija i Balkan

Autorski tekst Analene Berbok: Ne možemo da priuštimo sive zone na Balkanu, pozivnica Putinu

Nemačka ministarka voljna je da brani demokratiju, i to ukidanjem prava veta
Autorski tekst Analene Berbok: Ne možemo da priuštimo sive zone na Balkanu, pozivnica Putinu© Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

"Sive zone" na Balkanu ili na istoku EU, veoma su opasne, uverava nas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, govoreći o zemljama koje nisu članice EU, a koje su zbog toga, u opasnosti da potpadnu pod ruski uticaj odnosno da Putinu budu "poziv za mešanje i destabilizaciju".

Berbokova koja je povodom dvadesetogodišnjice velikog proširenja EU napisala autorski tekst koji je prosleđen na adrese više medija, priznaje da bi sve te "sive" zone prekrečila u boje EU.

"Na kraju krajeva, Putinov agresivni rat protiv Ukrajine je najbrutalniji podsetnik da se naš mir, sloboda i prosperitet u Evropi ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Ono što je vodilo generacije pre nas u izgradnji naše ujedinjene Evrope je ono što nam je danas potrebno da zaštitimo našu Evropu, a to je hrabra odgovornost i vizija",  tvrdi Berbokova, podvlačeći da je od početka sukoba Rusije i Ukrajine "širenje naše EU geopolitička neophodnost".

No, da bi ova velika evropska porodica, bila složna, neophodno je u njoj ugušiti sva suprotstavljena mišljenja, odnosno ukinuti pravo veta. Berbokova takvo otimanje suvereniteta od nacionalnih država to elegantno naziva "reformisanjem".

"Po mom mišljenju, ovo uključuje smanjenje prostora za veto u Savetu. Moramo ostati sposobni da delujemo i u budućoj Uniji koja potencijalno broji preko 35 članica. Ovo uključuje češće donošenje odluka velikom većinom, za razliku od postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Nemačka – kao i svaka druga država članica – takođe može biti nadglasana. Moramo se odlučno baviti proširenjem i reformama", ističe braniteljka slobode, demokratije i ograničavanja suvereniteta nacionalnih država.

Evropska unija sada je, kaže Berbokova, na zadatku "da brani i jača projekat mira i slobode" – a kako se drugačije brani mir, no podsticanjem rata, odnosno naoružavanjem jedne od dveju sukobljenih snaga.

"Kao Evropska unija, branimo naše vrednosti i našu bezbednost zajedno sa prijateljima i saveznicima i čvrsto stojimo na strani Ukrajine – koliko god je potrebno. Uz zemlju koja je već više od dve godine podnela najveće žrtve za budućnost u slobodi i demokratiji – i koja sada i sama ide velikim koracima ka pristupanju EU", ističe nemačka ministarka.

Evropska unija se, uz to što se zalaže za održavanje ratne vatre na istoku kontinenta, prema rečima ministarke Berbok, zalaže za slobodu, demokratiju i vladavinu prava.

"Ne smemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i jačom – a samim tim i sigurnijom. Naša Unija mira i slobode otvorena je za nove članove", uverava Berbokova sve one koji su trenutno u "sivim zonama", odnosno, blizu ruskog uticaja.

image