Srbija i Balkan

U sedištu UN svedočile srpske žrtve rata u BiH: Jednaka pravda za sve – jedini put ka pomirenju

Govorilo je osmoro srpskih logoraša, među njima i sestre Stanić, Dušanka i Svetlana, koje su imale osam i šest godina kada su bile zatočene u muslimanskom koncentracionom logoru za Srbe
U sedištu UN svedočile srpske žrtve rata u BiH: Jednaka pravda za sve – jedini put ka pomirenju© Принтскрин/веб тв УН

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je organizovao da u sedištu Ujedinjenih nacija po prvi put svedoče srpske žrtve rata u Bosni i Hercegovini i ispričaju svoju priču, prenose "Novosti".

Žrtve su govorile pred više desetina predstavnika zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Govorilo je osmoro srpskih logoraša, među njima i sestre Stanić, Dušanka i Svetlana koje su imale osam i šest godina kada su bile zatočene u muslimanskom koncentracionom logoru za Srbe.

Osim njih, svoje priče su ispričali i Radenko Ubiparipović, Rajko Draganić, Dušan Magazin, Mladen Kuljanac, Željko Živak i Dijana Jovanović.

Oni su poslali jasnu poruku da su i Srbi bili žrtve toga rata u kome je stradalo oko 120.000 stanovnika BiH i pokazali da nema hijararhije među žrtvama, tj. da su žrtve ravnopravne, kao i da odgovornost za počinjene zločine pripada svima odnosno da svi koji su krivi za počinjenje zločine moraju biti pozvani na odgovornost i da je to jedini put da se dođe do pomirenja.

Panel koji je održan u sedištu UN održan je pod nazivom "Jednaka pravda za sve žrtve rata u BiH – jedini put ka pomirenju".

image