Srbija i Balkan

Završeno glasanje: Srbija dobila novu Vladu

Sa 152 glasa "za", 61 "protiv" i bez uzdržanih, poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izabrali novu Vladu Srbije
Završeno glasanje: Srbija dobila novu Vladu© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Posle maratonske rasprave na sednici Skupštini Srbije, koja je trajala dva dana i čija je jedina tačka dnevnog reda bio izbor vlade i polaganje zakletve premijera i ministara, izglasana je nova Vlada Srbije.

Sa 152 glasa "za", 61 "protiv", i bez uzdržanih, dok je odsutno bilo 37,  poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izabrali novu Vladu Srbije.

Posle glasanja, ministri i predsednik vlade Miloš Vučević  položili su svečanu zakletvu pred poslanicima.

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, Vojske Srbije, pravosuđa i drugi gosti.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", glasio je tekst zakletve.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja, a trećinu kabineta Miloša Vučevića činiće nova imena u odnosu na prethodnu vladu na čijem je čelu bila Ana Brnabić.

Potpredsednici Vlade Srbije su Siniša Mali, Ivica Dačić, Irena Vujović i Aleksandar Vulin.

Sednica je počela juče, a danas je nastavljena čitanjem ekspozea mandatara za sastav nove vlade, Miloša Vučevića.

U tročasovnom obraćanju narodnim poslanicima, Vučević je, između ostalog, istakao kako će Vlada koju predlaže u najvećoj meri biti vlada kontinuiteta, kao i da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

Mandatar je naveo i da će najveći izazov novog kabineta biti odbrana suvereniteta, da će biti predloženo obavezno četvoromesečno služenje vojnog roka, ali i da će prioritet Vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana Srbije.

Vučević je poručio da članovi Vlade moraju da budu tim, da će morati uvek da budu spremni da čuvaju nacionalne i vitalne interese Srbije, a da je njegov prvi i jedini zahtev bespogovorna odanost otadžbini.

Prva sednica Vlade Srbije u novom mandatu, nakon što je izglasana u Skupštini Srbije, zakazana je za večeras u 19.15 časova.

image