Srbija i Balkan

Kurti s komandantom KBS-a: Siguran put u NATO

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je 2023. godine budžet KBS-a povećan za 100 odsto, sa 102 miliona evra na 204 miliona
Kurti s komandantom KBS-a: Siguran put u NATO© Albin Kurti/Facebook

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se sa komandantom tzv. kosovskih bezbednosnih snaga kako bi razgovarali o proširenju vojske i dosadašnjim dostignućima, piše "Koha".

Kurti je na Fejsbuku napisao da je budžet udvostručen, naoružanje utrostručeno a obuka učetvorostručena i da je to "siguran put u NATO".

"Komandant KBS-a, general-potpukovnik Baškim Jašari, još nije stigao do polovine svog mandata, ali uspon i rast KBS-a je bez presedana za ove nepune dve i po godine. Sinoć smo dugo pričali o dosadašnjim dostignućima, trenutnoj situaciji i budućim izazovima", napisao je Kurti.

On je dodao da "jačanje i proširenje vojske udvostručenim budžetom, utrostručenim naoružanjem i učetvorostručenom obukom u inostranstvu, jesu siguran put u NATO".

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je 2023. godine budžet KBS-a povećan za 100 odsto, sa 102 miliona evra na 204 miliona.

Prema rečima ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, povećanje budžeta pokazuje posvećenost vlade da podrži KBS.

"Tokom 2023. godine imali smo povećanje budžeta od 100 odsto, odnosno sa 102 miliona u 2022. godini on je povećan na 204 miliona u 2023. godini, a iz ovog budžeta je potrošeno preko 115 miliona evra za nabavku sistema naoružanja", konstatovao je Maćedonci.

Naglasio je da je to pokazatelj posvećenosti koju prištinska vlada ima u podršci tzv. kosovskim bezbednosnim snagama, tačnije u kupovini sistema naoružanja neophodnih za podizanje njihovih kapaciteta.

"Treba napomenuti da smo dodatnim sredstvima koja smo dobili prošle godine dostigli vrednost od 2 odsto BDP-a, što je nepisani standard za zemlje NATO-a. Planiramo da nastavimo sa tim i ove godine", rekao je Makedonci pre mesec dana.

image