Srbija i Balkan

"Albanijan post": Francuska zatražila odlaganje prijema "Kosova" u Savet Evrope

Poslednje vesti za "Kosovo" ne izgledaju nimalo prijatne, konstatuje albanski portal
"Albanijan post": Francuska zatražila odlaganje prijema "Kosova" u Savet EvropeGetty © Photo by Chesnot/Getty Images

S obzirom na to da vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije preduzela nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, Francuska je od zemalja članica Saveta Evrope zatražila da se odloži odluka o članstvu "Kosova" u toj organizaciji, preneo je "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore.

To je i razlog što prijem tzv. Kosova u članstvo SE nije našao na dnevnom redu sastanaka Komiteta ministara zakazanog za 16. i 17. maj, što pak ne znači da ova tačka u narednih deset dana neće biti uvršćena u agendu.

"Albanijan post" podseća da je kampanja za članstvo "Kosova" u SE praćena stalnim poricanjem Kurtijeve vlade da postoji bilo kakva veza između pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom i članstva u Savetu Evrope.

Međutim, uprkos političkoj retorici vlade, koja je stalno isticala činjenicu da je "Kosovo" ispunilo sve uslove neophodne za članstvo  u Savetu Evrope, čak i prema mišljenju Dore Bakojani, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno su obavestile Kurtija da je početak značajnih koraka ka primeni sporazuma o ZSO nepremostiv uslov za članstvo Kosova u SE.

"Uprkos unutrašnjim sukobima u Savetu Evrope i neslaganjima Kurtijeve vlade sa nekim od zemalja članica, čini se da je proces već ušao u odlučujuću fazu i da poslednje vesti za ′Kosovo′ ne izgledaju nimalo prijatne", navodi albanski portal.

Danas je u Strazburu zakazan poslednji sastanak ambasadora zemalja članica, pre zasedanja Komiteta ministara, na kojem se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o "Kosovu".

"Tokom ovog perioda zemlje Kvinte su tražile od Kurtija da napreduje o pitanju ZSO slanjem statuta na razmatranje Ustavnom sudu. Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je poslala notu zemljama članicama Saveta Evrope, tražeći odlaganje odluke o ′Kosovu′", navodi "Albanijan post".

Iako nemački stav dosad nije bio jasan, čini se da i Nemačka sada zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake o pitanju ZSO da bi dobila članstvo u Savetu Evrope.

Francuska, Nemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo "Kosova" u Savetu Evrope može odložiti do trenutka kada vlada u Prištini dokaže svoju posvećenost formiranju ZSO slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

Ovakav pristup nije podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo, prema kojem pitanje ZSO kao deo briselskih pregovora ne treba mešati sa pitanjem članstva u Savetu Evrope.

Za sada je potpuno nebitno da li su ove pozicije u duhu osnovnih standarda Saveta Evrope, već je jasno da se očekuje odlaganje odluke o članstvu "Kosova" u Savetu Evrope do trenutka kada vlada bude uputila Ustavnom sudu statut ZSO.

"Uprkos epilogu današnjeg sastanka, postoji tehnička mogućnost da se ′Kosovo′ nađe na dnevnom redu nekoliko dana pre ministarskog sastanka. Jasno je, međutim, da se to neće desiti bez vidljivog napretka ka implementaciji ZSO od strane premijera Aljbina Kurtija", zaključuje "Albanijan post".

image