Srbija i Balkan

Kfor dobio novog načelnika štaba: Brigadni general Artur Džej Garfer stupio na dužnost

Komandant Kfora poželeo je dobrodošlicu novom načelniku štaba iz redova američke vojske
Kfor dobio novog načelnika štaba: Brigadni general Artur Džej Garfer stupio na dužnostGetty © Soeren Stache/picture alliance

Američki brigadni general Artur Džej Garfer zvanično je preuzeo ulogu načelnika štaba misije Kfora, saopštila je danas misija NATO-a. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici NATO-a i predstavnici međunarodne zajednice.

On je nasledio brigadnog generala Džona Božićevića, takođe pripadnika vojske SAD, na ceremoniji primopredaje koja je održana u sedištu Kfora u Prištini. Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici NATO-a i predstavnici međunarodne zajednice.

Božićević je naglasio da je bila privilegija služiti u najdužoj misiji NATO-a u istoriji Alijanse.

"Znam da će Kfor nastaviti da pravi razliku za lokalnu i regionalnu bezbednost, pod sposobnim vođstvom brigadnog generala Artura Džeja Garfera'', poručo je on.

Komandant Kfora general Ozkan Ulutaš pohvalio je odlazećeg načelnika štaba za njegovu službu.

"Brigadni general Džon Božićević bio je kamen temeljac svakodnevnih aktivnosti Kfora. Njegova posvećenost i profesionalizam bili su od neprocenjive vrednosti za našu misiju", zaključio je general Ulutaš.

Turski general je poželeo dobrodošlicu brigadnom generalu Arturu Džeju Garferu i izrazio uverenje da će "njegovo vođstvo doprineti daljem poboljšanju operativne efikasnosti Kfora".

Kako se ističe u saopštenju Kfora, ta misija je u potpunosti posvećena nastavku implementacije svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, sa ciljem da "obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM".

image