Srbija i Balkan

Zahtev struke da se izbrišu odredbe o rodno osetljivom jeziku: Ideološko nasilje nad jezikom

U zahtevu koji je predat Ministarstvu kulture članovi Saveta pozvali su se na mišljenje svih relevantnih institucija koje su se oglasile o rodno osetljivom jeziku, odnosno ukazale na štetnost njegove primene u smislu uništavanja jezika
Zahtev struke da se izbrišu odredbe o rodno osetljivom jeziku: Ideološko nasilje nad jezikom© Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Savet za srpski jezik predao je Vladi Srbije zahtev da se iz Zakona o rodnoj ravnopravnosti izbrišu svi članovi koji se odnose na rodno osetljiv jezik, potvrdio je predsednik Saveta prof. dr Aleksandar Milanović uz napomenu da se ne traži povlačenje Zakona, za šta ovo telo i nema mandat, već samo brisanje članova kojima se upotrebu uvodi rodno osetljiv jezik.

U zahtevu koji je predat Ministarstvu kulture članovi Saveta pozvali su se na mišljenje svih relevantnih institucija koje su se oglasile o rodno osetljivom jeziku, odnosno ukazale na štetnost njegove primene u smislu uništavanja jezika. Odbor za srpski jezik, Matica srpska, Srpska književna zadruga, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Vukova zadužbina, srbističke katedre na univerzitetima u Srbiji jednoglasne su u oceni da se radio o jezičkom inženjeringu, uništavanju srpskog jezika, ali i udaru na identitet koji počiva na jeziku i kulturi.

"Uzimajući u obzir sve što su relevantne institucije rekle, zatim raspravu koju smo vodili na sastancima Saveta za srpski jezik, kao i većinsko mišljenje iskazano u javnim debatama, nismo imali mogućnost za bilo kakvo drugo rešenje osim da Vladi Srbije, koja je naše telo i formirala, uputimo preporuku", istakao je prof. Milanović za "Večernje novosti".

Dodao je da očekuje da će članovi pomenutog zakona koji se odnose na rodno osetljiv jezik biti izbrisani jer je uveren da će Ministarstvo kulture i njegov čelni čovek Nikola Selaković imati razumevanja za zahteve lingvističke struke.

Takođe, uveren je da rodno osetljiv jezik ne može zaživeti jer su predviđene promene strane, neprirodne i neorganske, ali i jer se s njim u vezi sada kolebaju čak i njegovi kreatori, što je posebno vidljivo kada kažu da se možda ne mora primenjivati u medijima budući da bi oni po definiciji trebalo da su slobodni.

Ipak upozorava da će određene ideološke strukture u Srbiji i dalje insistirati na tome da se rodno osetljiv jezik nasilno primenjuje.

"Nadam se da će naša država shvatiti da to nigde u Evropi, sem u Srbiji, ne postoji, i da takva vrsta vođenja ne samo jezičke politike već i politike uopšte ne vodi nikuda. Nadam se da će Zakon biti samo neka vrsta preporuke, s mogućnošću izbora da se svako imenuje kako želi, ali da nikoga ne prisiljava da to na silu mora primenjivati", kaže prof. dr Milanović, zaključujući da ukoliko neko pokušava da naredi kako da se govori, to onda predstavlja neku vrstu diktature, cenzure i ideološkog nasilja i nad jezikom i nad mišljenjem i svim ljudskim slobodama.

image