Srbija i Balkan

BiH sutra šalje protestnu notu zemljama koje su glasale protiv rezolucije: To je naša ljudska obaveza

Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je ljudski i civilizacijski čin, poručio je premijer Federacije BiH. Za Bećirovića, danas je "istorijski dan" za BiH
BiH sutra šalje protestnu notu zemljama koje su glasale protiv rezolucije: To je naša ljudska obavezaGetty © Anadolu / Contributor

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici da će BiH sutra poslati protestnu notu svim zemljama koje su glasale protiv.

"Smatramo da se svrstavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza", rekao je Konaković za "Kliks".

Prema njegovim rečima, ovo nije nikakva pobeda niti utakmica, nego borba da se istina pozicionira kako zaslužuje. "Važna je i činjenica da je celi region bio na pravoj strani, osim Srbije. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti", rekao je on.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocenio je da je zbog onih koji uporno negiraju tu "činjenicu", bilo nužno usvojiti rezoluciju o Srebrenici.

"Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je i bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslata važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom delu čovečanstva koje još uvek ne zna razliku između dobra i zla", rekao je on.

Danas je istorijski dan za BiH, Evropu ali i celo čovečanstvo, rekao je za "Avaz" predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović.

On je naglasio da rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda i da je "naša budućnost u zajedničkom životu gde ćemo naše odnose graditi na bazi istine i pravde".

"Mislim da je ovo možda jedna od najvećih diplomatskih pobeda BiH u njenoj istoriji", zaključio je on.

image