Srbija i Balkan

Obeležena godišnjica ubistva Milana Pantića: Bez optužnice i posle 23 godine

Prethodne dve decenije obeležila je "seoba" predmeta iz jagodinskog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i nazad, i formiranje čak osam radnih grupa MUP-a koje su se bavile Pantićevom nasilnom smrću
Obeležena godišnjica ubistva Milana Pantića: Bez optužnice i posle 23 godine© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Povodom godišnjice smrti novinara Milana Pantića, na Gradskom groblju, održan je pomen kome su prisustvovali ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić, kao i zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović i Živojin Rakočević.

Prisutni su nakon pomena položili venac ispred biste ubijenog novinara u naselju Tabane, a zatim je u Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić".

Dvadesettrogodišnjica Pantićeve smrti obeležena je i na ulazu u zgradu, u kojoj je živeo i gde je ubijen. U podne će biti dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi Pantićevo ime novinarki RTS-a Slađani Zarić.

U toku dana održaće se i otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i nadležnih, tzv. kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu, sa medijskim radnicima i novinarima koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini. Sastanku će prisustvovati predstavnici tužilaštava iz Jagodine i Paraćina, MUP-a, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a i misije OEBS-a u Srbiji.

I ova godišnjica dočekana je bez optužnice protiv ubica dopisnika "Novosti" iz Jagodine i njihovih nalogodavaca, iako je policija razrešila slučaj.

Zato će se danas predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić i Živojin Rakočević, sresti sa višim javnim tužiocem u Jagodini, nadležnim za ovaj slučaj.

Prethodne dve decenije obeležila je "seoba" predmeta iz jagodinskog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i nazad, i formiranje čak osam radnih grupa MUP-a koje su se bavile Pantićevom nasilnom smrću.

Šef poslednje radne grupe Dragan Kecman, koji je napravio najviše pomaka, otišao je nedavno u penziju i sada je potrebno formirati novu grupu. Za sve to vreme istraga zvanično traje, ali uz opasnost da se desi isto što se dogodilo u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović – da predmet zastari i da krivično gonjenje postane nemoguće.

"Policija je rešila slučaj i to je potpuno jasno, zato očekujemo i insistiramo da se podigne optužnica. Slučaj Pantić je postao simbol nepravde, kao i Ćuruvija: sve se zna i svi dokazi su tu – samo pravde nema! Za Pantića, Ćuruviju, za 17 ubijenih, nestalih i otetih novinara sa Kosova i Metohije, može se reći: ubili ste pravdu, ali istina živi!", kazao je za "Novosti" predsednik UNS-a Živojin Rakočević. 

Rakočević je podsetio da je Radna grupa za rešavanje ubistava novinara uradila veliki posao, da taj rad podržavaju i da je inspektor Kecman ključna ličnost i primer časnog čoveka i profesionalca. Ali, kako kaže, predmet hitno treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, koje je nedavno spise po drugi put vratilo u Jagodinu.

"Neophodno je da se uklone te strašne, za većinu ljudi nerazumljive prepreke, koje rade protiv istine i žrtava. Imamo i deklaraciju Međunarodne organizacije novinara, izglasanu na predlog Udruženja novinara Srbije, kojom se traži aktivno rešavanje ovog slučaja koji se ne rešava. Pravedno rešenje, bez obzira na fatalni protok vremena, podrazumeva da budu kažnjeni i izvršioci i nalogodavci", kaže Rakočević.

Da podsetimo, 5. februara ove godine, posle bezmalo dve godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal vratilo je spise Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, koje mu je predmet dostavilo 30. juna 2022. Razlog je, kako su naveli, to što nema dokaza da je u pitanju delovanje organizovane kriminalne grupe, a upravo ovo je zakonski preduslov da oni preuzmu nadležnost.

Nakon vraćanja predmeta, jagodinsko tužilaštvo uputilo je dopis Upravi kriminalističke policije MUP-a u kom su naveli da je potrebno nastaviti sa svim istražnim radnjama ne bi li se identifikovale ubice, uz redovno obaveštavanje tužilaštva o tome šta je policija preduzela.

Istraga protiv N. N. lica otvorena je još 30. januara 2018. godine i od tada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Nemačkoj i BiH.

Kako je nedavno za "Novosti" potvrdio predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, za nepune dve godine, koliko je Tužilaštvo za organizovani kriminal razmatralo svoju (ne)nadležnost, predstavnici Radne grupe MUP-a koji su radili na slučaju nisu pozvani nijednom na razgovor, da predoče dokaze i argumente.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001, udarcima s leđa u glavu, ispred svoje zgrade u Jagodini, dok se u papučama vraćao sa kupljenim hlebom. Prethodno je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

image