Srbija i Balkan

Spajić ima nove prijatelje: Crna Gora potpuno uz Ukrajinu

Želim da ponovim da je Crna Gora potpuno uz Ukrajinu, spremna da pruži puni doprinos u implementaciji hitnih mera za oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju Ukrajine, poručio je crnogorski premijer
Spajić ima nove prijatelje: Crna Gora potpuno uz Ukrajinu© Sean Gallup/Getty Images

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić ocenio je da je Konferencija o oporavku Ukrajine u Berlinu prava šansa da se pokaže "prijateljima iz Ukrajine" da nisu sami.

On je izrazio uverenje da bi voleo da je na treću godinu od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini već došlo do završetka sukoba sa Rusijom i da se otpočelo sa oporavkom Ukrajine.

"Ratni sukob na tlu Evrope potvrdio je potrebu da pružimo zajednički odgovor, zato želim da ponovim da je Crna Gora potpuno uz Ukrajinu, spremna da pruži puni doprinos u implementaciji hitnih mera za oporavak, rekonstrukciju i modernizaciju ove države. Siguran sam da će konferencija doneti mnogo novih, kvalitetnih ideja i da će se iz Berlina čuti glasna poruka da je Evropa ujedinjena u ovim teškim vremenima", kazao je Spajić, a piše u saopštenju Vlade.

Navodi se da je treća konferencija ove vrste okupila veliki broj političkih lidera, predstavnike međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog i civilnog sektora, tink-tenk organizacija, te pripadnike ukrajinske dijaspore, kako bi razmenili mišljenja o modalitetima saradnje u cilju pružanja konkretne pomoći Ukrajini u njenom sveobuhvatnom oporavku i razvoju.

"Ukrajina će pobediti u ovom ratu, jer su pokazali snagu i lojalnost ka evropskim principima, jer su odabrali evropski put i mi smo na tom putu uz njih. Budućnost Ukrajine u Evropskoj uniji, to smo rekli nekoliko dana nakon početka ruske agresije i stojimo uz to i danas", istakao je kancelar Nemačke Olaf Šolc, koji je otvorio konferenciju.

Iz Vlade Crne Gore su dodali da činjenica da se događaj ove vrste prvi put održava u zemlji Evropske unije, pokazatelj je namere da se iz EU pokaže nedvosmislena podrška, ali i pruži doprinos ukrajinskoj stabilnosti i progresu kroz njen dalji napredak u evropskom integracionom i reformskom procesu.

"U tom kontekstu će posebna sredstva biti opredeljena za ekonomski oporavak Ukrajine, a predsednik te zemlje, Vladimir Zelenski apostrofirao je potrebu da se u najskorijem roku pomogne osiguravanje stabilnosti energetskih izvora, koji su konstantna meta ruskih napada", piše u saopštenju.

Zelenski je rekao da "ovaj rat ima više bitaka, onih na frontu, ali moramo misliti i o ekonomskim uslovima, kako bi omogućili Ukrajincima normalan život".

"Vidimo ovde u Berlinu da je veliki broj zemalja uz nas, posebno smo zahvalni na pomoći u jačanju naših odbrambenih sistema. Jedan od resursa koji Rusija pokušava da nam uskrati, jesu izvori za proizvodnju energije, već smo izgubili dosta izvora u velikim gradovima. Oporavak i rekonstrukcija tog sektora će pomoći ne samo Ukrajini, već čitavoj Evropi. Moramo pokazati da Rusija ne može izazvati prekid energetskih izvora kad god poželi. Zato moramo korišćenjem modernih tehnologija, iskoristiti potencijale Ukrajine i tako osigurati neophodne izvore energije", kazao je Zelenski.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je šest milijardi evra pomoći već opredeljeno, ali i da će EU posebno afirmisati ulaganja privatnog sektora kako bi ubrzali modernizaciju ukrajinske ekonomije, što će biti ključno za oporavak država.

image