Svet

Poljaci traže referendum za pripajanje Galicije

Peticija je upućena vlastima sa zahtevom da se održi referendum o pripajanju Poljskoj njenih "istorijskih teritorija"
Poljaci traže referendum za pripajanje Galicijewww.globallookpress.com © Kamila StepienLe Pictorium/ZUMAPRESS.com

Teritorijalne pretenzije Poljske prema delu Ukrajine, dobile su još jednu potvrdu - pre nekoliko dana u Poljskoj se pojavila peticija sa zahtevom da se održi referendum o pripajanju "istorijskih poljskih teritorija", piše "Politika".

Platforma "Čejndž", postavila je apel predsedniku Andžeju Dudi, pozivajući na "rani nacionalni referendum o ponovnom ujedinjenju sa istorijskim poljskim teritorijama Istočne Kresi, Galicije i Lavova".

Istovremeno, pojavile su se i najave o obuci poljskog vojnog osoblja za uspostavljanje vojne uprave u Galiciji.

"Poljaci koji trpe ukrajinsko varvarstvo žele da se donese ova istorijska odluka", navodi se u peticiji koja prati javni narativ dela poljske javnosti da bi, ukoliko tokom specijalne vojne operacije Ukrajina izgubi značajan deo svoje teritorije, Poljska mogla da pokuša da vrati "izdanke Kresa", zemlje koje su bile u njenom sastavu od 1921. godine do 1939. godine prema sporazumu iz Rige. 

Sporazum je postignut u martu 1921. godine između Poljske i Sovjetskog Saveza, a granice dogovorene sporazumom, ostale su na snazi do Drugog svetskog rata.

Iako se ni u Rusiji, u kojoj su zvaničnici još od samog početka specijalne vojne operacije, upozoravali na namere Poljaka da podele Ukrajinu, ova peticija ne shvata se ozbiljno, ali je ipak još jedan pokazatelj raspoloženja poljskog naroda.

Inicijator pomenute peticije je radikalna nacionalistička partija ONR (Nacionalni radikalni kamp), koja je od osnivanja 1934. godine bila bliska politici Adolfa Hitlera. Sada je na poziciji poljskog nacionalizma i katoličkog klerikalizma, a slogan partije je "Poljska Poljacima".

U martu, komentarišući inicijativu poljskog premijera Mateuša Moravjeckog o raspoređivanju mirovnih snaga u Ukrajini, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je: "Kontingent koji će preuzeti kontrolu nad zapadnom Ukrajinom, sa centrom u Lavovu, ostaće tamo neko vreme, tačnije, duži vremenski period."

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe, Sergej Nariškin, nekoliko puta je upozoravao da poljsko rukovodstvo planira da održi referendume u zapadnoj Ukrajini, kako bi opravdalo svoje pretenzije na ukrajinske teritorije.

Ruski predsednik Vladimir Putin, nedavno je izjavio da nacionalističke glupe u Poljskoj "vrebaju" mogućnost da zauzmu zapadne teritorije Ukrajine.

Poljska je s početka sukoba iznela ideju da prebaci svoje avione u Ukrajinu, ali je NATO, s obzirom na to da je Poljska njegova članica, odbio taj predlog, jer bi to značilo direktan ulazak Alijanse ukrajinski sukob.

Poljaci su takođe predlagali da obezbeđuju kopnene humanitarne koridore kojima se doprema pomoć Zapada u Ukrajinu i "pokrivanje" ukrajinskog neba nad tim rutama. O mogućnosti dovođenja trupa NATO-a ili poljskog kontingenta na teritoriju zapadne Ukrajine, aktivno se razgovaralo krajem proleća, a prema istraživanju agencija, predlog je uživao podršku 57 odsto anketiranih Poljaka, koji su se izjasnili za učešće poljske vojske u mirovnoj misiji.

I tada je bilo predloga da se održi refenrendum o pripajanju Galicije Poljskoj.

Vojni stručnjaci upozoravaju da se hiljade poljskih vojnika već nalazi u ukrajinskim snagama, i da će, kada dođe vreme za to, jednostavno zauzeti Galiciju, ne prelazeći granicu.

U toku prošle nedelje, Poljaci su napravili još jedan diplomatski skandal u vezi sa Ukrajinom. Poljski ambasador, sastao se u Mađarskoj sa političkim predstavnicima mađarske desnice, koji se takođe zalažu za podelu Ukrajine. Kako je prenela "Gazeta", poljski ambasador Sebastijan Kenček i šefica političkog i ekonomskog odeljenja Katarina Ratajčak- Sova, sastali su se sa liderom mađarskih ultradesničarskih snaga Laslom Torockim.

Sajt "Antifašist" preneo je fotografiju sa pomenutog susreta, i podsetio da je Torocki pre toga čestitao narodu Poljske Dan nezavisnosti, nagoveštavajući podelu Ukrajine. 

"Bog blagoslovio Poljsku! Vidimo se ponovo na poljsko-mađarskoj granici", napisao je na društvenim mrežama, i postavio fotografiju iz 1939. godine, sa prevoja Užok u istočnim Karpatima, na kojoj se rukuju poljski i mađarski graničari. Sada ta teorija pripada Ukrajini, pa je potez Torockog izazvao oštar protest ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Poljska šalje svoje snage u Ukrajinu kako bi ih pripremila za zauzimanje zapadnog dela države

Penzionisani obaveštajac američkih marinaca Skot Riter, koji se često oglašava kako bi izneo svoje analize povodom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je da Poljska šalje svoju vojsku da podrži ukrajinske snage, kako bi ih obučila i pripremila pre zauzimanja zapadnog dela zemlje.

"Varšava je zainteresovana za zapadnu Ukrajinu i za one teritorije i gradove koji su bili deo Poljske 1939. godine", objasnio je Riter.

Prema njegovim rečima, poljske trupe nemaju iskustva u vođenju vojnih operacija, pa je razlog zbog kojeg šalju svoje borce u ratna područja njihova obuka.

Mnogi eksperti tvrde da je Poljska poslala hiljade vojnika koji se bore u ukrajinskim uniformama na strani kijevskog režima, dok Riter tvrdi da će poljske trupe, kada dođe vreme, samo biti poslate na zapad Ukrajine, i da, prema njegovim rečima, više neće morati da prelaze granicu.

image