Svet

"Gardijan": Prazni rafovi postaju svakodnevica u Velikoj Britaniji

Navikli smo da imamo ono što želimo i kada to želimo, ali bolje da se naviknemo na nestašice, apeluje britanski list
"Gardijan": Prazni rafovi postaju svakodnevica u Velikoj BritanijiGetty © Naomi Baker / Staff

Tokom proteklih nekoliko godina kombinacija bregzita, kovid pandemije, ptičjeg gripa koji pogađa uzgajivače živine doveli su do panike u Velikoj Britaniji zbog (ne)dostupnosti svega – od toalet-papira do ajfona, preko svežeg voća do jaja, piše "Gardijan".

Predsednica Nacionalne unije farmera Minet Baters upozorila je da bi Britaniju mogla da pogodi kriza snabdevanja hranom, problemi su mogući na svim poljima od uzgoja svinja do proizvodnje poljoprivrednih kultura, paradajza, krastavaca i krušaka.

Očekuje se i nestašica električne energije, a okviru mera štednje na stanovništvo je već apelovano da smanji korišćenje struje, pogotovo u najopterećeniji delovima dana a sve kako bi se prebrodila zima.

Kolumnistkinja "Gardijana" konstatuje da su Britanci navikli da, ukoliko imaju novca, mogu da priušte sebi šta god im treba, ali da sada moraju da se prilagode oskudici, te prihvate činjenicu da će povremene nestašice postati životna činjenica.

I pored toga što je život na Zapadu i dalje prilično luksuzan u odnosu na ostatak planete, nestašice Britancima povećavaju anksioznost, piše "Gardijan" i dodaje da govoreći ljudima da ne paniče, samo ih opominjete da su drugi ljudi sigurno u panici.

Ali moraćemo da naučimo da se nekako prilagodimo, jer nestašice gotovo sigurno ostaju. Ukratko, doba neprijatnosti je već neko vreme s nama, zaključuje kolumnistkinja "Gardijana".

image