Svet

Katar odbacio optužbe EP za korupciju, ugrožen uvoz gasa iz Dohe?

Doha je prošle godine obezbedila četvrtinu uvoza tečnog prirodnog gasa u EU, navodi "Politiko"
Katar odbacio optužbe EP za korupciju, ugrožen uvoz gasa iz Dohe?www.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Katar je kritikovao Evropski parlament jer je predstavnicima zalivske države zabranio pristup toj instituciji, upozorivši da bi taj "diskriminatorni" potez mogao da naškodi odnosima EU i Katara, naročito imajući u vidu činjenicu da je EU energetski zavisna od Dohe, piše "Politiko". 

EP je prošle nedelje zabranio ulazak predstavnicima Katara i suspendovao zakone koji se odnose na tu zemlju, a koji uključuju liberalizaciju viznog režima i planirane posete.

Ovi potezi usledili su nakon optužbi za korupciju, uključujući i pokušaje uticaja na zvaničnike u parlamentu.

"Odluka da se uvede takvo diskriminatorno ograničenje... negativno će uticati na regionalnu i globalnu bezbednosnu saradnju, kao i na aktuelne diskusije o globalnom energetskom siromaštvu i bezbednosti", rekao je katarski diplomata i dodao "da su poslanici Evropskog parlamenta ozbiljno obmanuti".

"Žalosno je što su neki postupili na osnovu unapred stvorenih predrasuda prema Kataru i što su presudili na osnovu netačnih informacija, umesto da čekaju da se istraga završi", navodi se u saopštenju.

Domaćin Svetskog prvenstva "odlučno odbacuje optužbu koje vladu povezuju sa nedoličnim ponašanjem", navodi se u saopštenju.

Iz Katara korupcija, ali i gas

Zemlje EU se sve više okreću Kataru u pokušaju da diversifikuju snabdevanje energijom i nadoknade smanjene isporuke ruskih energegnata, a Nemačka je prošlog meseca potpisala petnaestogodišnji ugovor sa zalivskom zemljom o uvozu tečnog prirodnog gasa.

Doha je prošle godine obezbedila četvrtinu uvoza tečnog prirodnog gasa u EU, navodi list.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe koje su povezane sa EP - uključujući jednu od potpredsednica ove institucije Evu Kaili - za korupciju i pranje novca, zbog navodnog primanja novca i poklona od Katara u zamenu za uticaj na odluke. 

Katar je takođe kritikovao Belgiju što zalivsku državu ne informiše o toku istrage, za koju su belgijske vlasti rekle da je trebalo više od godinu dana pre nego što su izvršili prvo hapšenje ovog meseca.

"Duboko je razočaravajuće što belgijska vlada nije uložila napor da sarađuje sa našom vladom na utvrđivanju činjenica nakon što su saznali za optužbe", naveo je diplomata u saopštenju.

image