Svet

Pastor iz Džordžije: Tražim ljude koji mirišu na marihuanu

Sveštenik Misionarske baptističke crkve novog rođenja u Atlanti planira da na crkvenom imanju uzgaja kanabis, ne bi li tako privukao nove članove u svoju zajednicu
Pastor iz Džordžije: Tražim ljude koji mirišu na marihuanuGetty © AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Pastor iz Džordžije Džamal Brajant izmislio je do sad neviđen način da nevernike približi Bogu, pa tako predlaže da njegova, Misionarska baptistička crkva novog rođenja u Atlanti, počne da uzgaja marihuanu.

"Svestan sam da ne tražim hrišćane, već ljude koji ne idu u crkvu. Crkve samo recikliraju ljude iz drugih zajednica. Tražim ljude koji mirišu na travu", izjavio je Brajant, a prenela ispostava Ej-Bi-Sija u Džordžiji "Katu".

Priznaje da mu je zamisao "nekonvencionalna", ali, kako ističe, i on služi "nekonvencionalnom Bogu" za koga veruje da su mu takođe potrebni baš ovakvi ljudi.

"Previše smo postali nadmeni u svom samoproglašenom posvećenju da ne uspevamo da izađemo u susret drugima", naveo je on.

Svoju "ratarsku" zamisao u državi u kojoj su zakoni o marihuani inače veoma oštri, a korišćenje "trave" u rekreacione svrhe zabranjeno, Brajant pre svega vidi i kao dobru marketinšku ideju.

"Ako crni dečko u Banhedu čuje da u crkvi uzgajaju travu, pitaće gde da se pridruži. Njemu ne treba da nudim pamflet", uveren je pastor.

A osim što se nada da će njegova ideja podstaći i učlanjenje u zajednicu, on je siguran da bi ovakav način služenja Bogu mogao da bude i zamajac koji će pokrenuti preduzetništvo.

Veruje i da bi crkva mogla da ljudima koji rade u industriji kanabisa pomogne da nađu legalan posao.

"Ovo je najveća crnačka crkva koja poseduje zemlju u Americi. Pitam moje đakone 'zašto ne uzgajamo kanabis?'", dodao je Brajant, koji veruje da crkve, a posebno megacrkve poput njegove, treba ponovo osmisliti, jer će u suprotnom uskoro da izumru.

Brajant je na svom instagramu objasnio i da se prošle godine njegovoj zajednici priključilo više od 3.000 ljudi.

"Ne zovem ljude da u crkvi duvaju. Namera mi je da ako možemo, mladim ljudima pokažemo prednosti i uticaj urbane poljoprivrede. Odgovornost crkve je i transformacija, da učinimo da momci koji su nekad trovali naše zajednice sada pomognu njihovom izlečenju. Verujem da je konoplja jedan od načina na koje to možemo da uradimo", poručio je pastor.

Zakoni o marihuani u Džordžiji  restriktivniji su nego drugim državama u SAD.

Medicinska marihuana je dozvoljena, ali program se sprovodi pod velikim nadzorom i svi pacijenti koji koriste ovu vrstu terapije zabeleženi su u registru.

Samo neki gradovi, poput Atlante, dekriminalizovali su posedovanje do 28 grama kanabisa.

image
VV inauguration
banner