Svet

Komisija za istragu napada na Kapitol odustala: Povlačimo poziv za Trampa

Predsednik komiteta Beni Tompson kaže da učešće bivšeg predsednika više nije neophodno pošto je istraga završena
Komisija za istragu napada na Kapitol odustala: Povlačimo poziv za Trampawww.globallookpress.com © AP Photo/Andrew Harnik, File

Komisija Predstavničkog doma SAD koja istražuje napad na američki Kapitol u januaru 2021. godine povukla je sudski poziv kojim se od bivšeg predsednika Donalda Trampa traži da svedoči i dostavi dokumente u vezi sa neredom na Kapitolu i izborima 2020. godine.

Predsednik komiteta Beni Tompson je, u pismu Trampovim advokatima, objasnio da učešće bivšeg predsednika više nije neophodno pošto je istraga završena.

Tramp, koji je prošlog meseca tužio komitet oglasio se nakon odluke na društvenoj mreži Trut soušl.

"Neodabrani komitet političkih nasilnika povukao je sudski poziv u vezi sa protestom od 6. januara zbog nepoštenih predsedničkih izbora 2020. godine jer su znali da nisam uradio ništa loše, ili su bili na putu da izgube na sudu", ocenio je Tramp.

On je, takođe, naveo da je "umešanost FBI u nameštanje izbora možda uticalo na odluku komiteta".

Advokat Donalda Trampa Harmit Dilon izjavila je da je "istragom protraćeno milione dolara, a sve radi političkog lova na veštice". Ona je optužila članove komiteta za "zloupotrebu procesa i moći".

Međutim, prema pisanju Si-En-En-a, komitet je odbacio još nekoliko sudskih poziva, a republikanci su jasno stavili do znanja da neće nastaviti istragu kada sledeće nedelje preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

Komisija Predstavničkog doma je prošle nedelje objavila konačni izveštaj u kojem se navodi da je bivši američki predsednik Donald Tramp učestvovao u "zaveri" da poništi izbore 2020. Komisija je, takođe, izglasala, prvi put u istoriji, preporuku o pokretanju krivičnog postupka protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegove navodne uloge u nemirima.

image