Svet

Fransoa Oland: Angela Merkel je rekla istinu, Minsk je bio kupovina vremena

Sporazumi iz Minska su ukrajinskoj vojsci dali priliku da ojača, rekao je bivši francuski predsednik
Fransoa Oland: Angela Merkel je rekla istinu, Minsk je bio kupovina vremenaGetty © Francois Durand

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je Angela Merkel govorila istinu kada je rekla da su Minski sporazumi bili samo kupovina vremena za Ukrajinu.

"Angela Merkel je u pravu. Sporazumi iz Minska su za neko vreme sprečili rusku ofanzivu", rekao je Oland za "Kijev indipendent".

On je istakao da je Zapad taj "predah" iskoristio kako bi sprečio bilo kakve ruske pokušaje za napad na Ukrajinu.

"Od 2014. godine, Ukrajina je ojačala svoj vojni položaj. Zaista, ona je potpuno drugačija od one iz 2014, obučenija je i opremljenija. Zasluga sporazuma iz Minska je što su ukrajinskoj vojsci dali ovu priliku", naveo je Oland.

Početkom decembra, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je svrha Minskih sporazuma bila da se Ukrajini "kupi vreme" tokom kojeg će ojačati za nove sukobe sa Rusijom i dodala da NATO nije bio u stanju da pruža vojnu podršku kijevskom režimu u meri u kojoj to čini danas.

"Ona je to vreme iskoristila da ojača", ukazala je Merkelova i dodala da "Ukrajina iz 2014/2015. nije Ukrajina koju vidite danas".

Ona je istakla da bi ruski predsednik Vladimir Putin tada "lako pregazio" Ukrajinu.

U intervjuu za nemački list "Cajt" izjavila je i da bi pokretanje postupka za pristup Ukrajine u NATO 2008. godine, kada je Ukrajini i Gruziji obećana NATO perspektiva, bilo pogrešno. 

"Niti su te zemlje zadovoljavale uslove za pristup, niti su posledice takve odluke bile do kraja razmotrene", poručila je Merkelova.

image