Svet

Kako je gradonačelnik Londona politizovao novogodišnji vatromet i progurao LGBT propagandu

Gradonačelnik Londona Sadik Kan iskoristio je novogodišnji vatromet da progura svoju politiku "osvešćenosti", sa duginim bojama i ukrajinskim zastavama istaknutim na displeju iznad Temze.
Kako je gradonačelnik Londona politizovao novogodišnji vatromet i progurao LGBT propaganduwww.globallookpress.com © Li Ying/XinHua

Umesto apolitične predstave za celu zemlju, gradonačelnik Londona Sadik Kan je promovisao levičarsku ideologiju proslavom "50 godina ponosa" čime je obeležena godišnjica prve gej parade u gradu 1972.

Nakon pesme Dajane Ros "I’m Coming Out", usledio je vatromet duginih boja i snimljena poruka: "Ovde smo, kvir smo, naviknite se na to."

Deo novogodišnje proslave bio je posvećen i Ukrajini. "Londonsko oko", jedan od simbola grada, bio je osvetljen u žuto-plavim bojama ukrajinske zastave. "Ovo je grad koji želi da otvori svoja srca i domove za izbeglice", rekla je jedna od prisutnih.

Kanu nije strana politizacija novogodišnjeg vatrometa. Tako je 2021. londonsko nebo bilo osvetljeno slikom stisnute pesnice koja je povezana sa pokretom "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter, BLM) nakon nekoliko meseci povremeno nasilnih BLM protesta u Londonu kada su demonstranti rušili statue i istorijske spomenike koje su smatrali "rasističkim".

image