Svet

Nestašica lekova: Francuskoj i Grčkoj najviše nedostaju medikamenti za decu

Vlada Francuske zabranila je onlajn prodaju leka protiv groznice i bolova do kraja januara
Nestašica lekova: Francuskoj i Grčkoj najviše nedostaju medikamenti za decuGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Suočena sa nestašicom lekova, Vlada Francuske zabranila je onlajn prodaju paracetamola, leka protiv groznice i bolova do kraja januara, a Grčka je najavila povećanje proizvodnje najtraženijih lekova i veću kontrolu apoteka i magacina.

"Prodaja lekova koji se sastoje isključivo od paracetamola putem interneta biće obustavljena do 31. januara 2023. godine", navodi se u zvaničnoj uredbi Vlade Francuske.

U uredbi je navedeno da "tenzije oko lekova na bazi paracetamola traju više od šest meseci", a najviše nedostaju lekovi namenjeni za lečenje dece.

Ministarstvo zdravlja je već upozorilo da je uprkos ovim merama situacija ostala "složena" i da se ne može rešiti nekoliko nedelja.

U uredbi francuske vlade se posebno naglašava da je Kina zabranila izvoz paracetamola, iako je jedan od najvećih proizvođača tog leka.

I Grčka je danas saopštila dodatne mere za rešavanje nestašice određenih lekova, što je problem koji se, kako je saopšteno, pripisuje povećanju sezonskih infekcija virusima, problemima u lancu snabdevanja i energetskoj krizi, te smanjenom izvozu iz Azije, prenosi Tanjug.

Ministar zdravlja Grčke Tanos Plevris rekao je da će Grčke fabrike povećati proizvodnju najčešće traženih lekova, kao i kontrolu u apotekama  u magacinima kako bi se utvrdilo da li ima dovoljno rezervi u skladu sa zakonom, prenosi Rojters.

''Postoji nedostatak određenih brendiranih lekova koji sadrže paracetamol, antibiotike i respiratorne preparate, posebno za decu'', rekao je Plevris tokom konferencije za novinare i dodao da se trenutno to pitanje rešava generičkim lekovima.

On je istakao da je u pismu koje je poslao komesarki za zdravlje Evropske unije Steli Kirijakidu, zatražio bolju koordinaciju i intervenciju na rešavanju ovog problema.

image
VV inauguration
banner