Svet

Sikorski: Poljska je razmišljala o podeli Ukrajine

U prvih deset dana sukoba Moskve i Kijeva postojao je trenutak oklevanja, kaže Radoslav Sikorski
Sikorski: Poljska je razmišljala o podeli Ukrajinewww.globallookpress.com © Tytus Żmijewski/Polska Agencja Prasowa

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski sugerisao je da je vlada u Varšavi razmatrala podelu Ukrajine u prvim nedeljama sukoba između Moskve i Kijeva, a na njegove izjave reagovao je i premijer ove države Mateuš Moravjecki.

Sikorski je na pitanje da li je vladajuća partija "Pravo i pravda" ikada razmišljala o podeli Ukrajine odgovorio da je u prvih deset dana sukoba postojao trenutak oklevanja, kada se nije znalo šta bi moglo da se dogodi i da li će "Ukrajina pasti".

"Situacija je mogla da bude drugačija da nije bilo herojstva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i pomoći Zapada", rekao je Sikorski za Radio ZET.

Premijer Mateuš Moravjecki oštro je odgovorio na reči bivšeg ministra i optužio ga da se ponaša "kao ruski propagandista".

"Bivši ministar spoljnih poslova mora da odmeri svoje reči. Očekujem da ove sramotne izjave budu povučene i pozivam opoziciju da se od njih ogradi", napisao je Moravjecki na Tviteru.

Ovo nije prvi put da je Sikorski u sukobu sa vladom u Varšavi. U septembru prošle godine on je objavio fotografiju curenja gasa na ruskom gasovodu "Severni tok" izazvanog sabotažom. Uz pomenutu fotografiju napisao je - "Hvala, SAD".

Sikorski je čestitao odgovornima za taj čin i ocenio da će velika šteta na gasovodima naterati Rusiju da razgovara sa Poljskom i Ukrajinom ako želi da nastavi da isporučuje gas Evropi.

"Dobar posao", zaključio je u drugom tvitu. Međutim, obe objave su kasnije obrisane. 

Rusija je tada odgovorila na objavu bivšeg šefa diplomatije Poljske nazvavši je "zvaničnom izjavom" kojom se potvrđuje da je incident u Severnom toku "teroristički napad".

image
VV inauguration
banner