Svet

Amerika tvrdi: NATO nije u opasnosti od ruskog napada

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost kaže da je Vašington rasporedio dodatnih 20.000 američkih službenika u Evropi, čime je njihov ukupan broj dostigao 100.000
Amerika tvrdi: NATO nije u opasnosti od ruskog napadaGetty © Photo by Denis Doyle/Getty Images)

Zemlje NATO-a nisu u opasnosti da ih Rusija napadne, smatra portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Na pitanje novinara, da li bi, u slučaju eskalacije ukrajinskog sukoba, vojna alijansa koju SAD predvode imala dovoljno vojnika da NATO odbije mogući ruski udar na njenom istočnom krilu, on je rekao da ne postoje "nikakve indikacije da ruski predsednik Vladimir Putin ima planove da napadne teritoriju NATO-a".

Kirbi je naveo i da američki predsednik Džozef Bajden "ozbiljno" shvata obaveze Vašingtona prema članu 5 povelje NATO-a, odnosno princip da se napad na jednu članicu smatra napadom na ceo savez.

Kirbi je napomenuo i da je Vašington rasporedio dodatnih 20.000 američkih službenika u Evropi, čime je njihov ukupan broj dostigao 100.000.

Dodao je da je NATO "uveren da imamo sposobnosti, energiju, talenat, ljudstvo, resurse da ispunimo naše obaveze iz člana 5".

Rusija doživljava kao pretnju američko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a.

Krajem oktobra, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da "što su američke trupe bliže našim granicama, to smo u većoj opasnosti".

Ali, Kirbi tvrdi da SAD vode računa i o "crvenim linijama" koje je Moskva povukla u Ukrajini.

"Ne uzimamo ništa što kažu zdravo za gotovo. I ne odbacujemo", tvrdi on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, inače je jesenas upozorilo Vašington da će isporuke oružja dugog dometa Kijevu značiti prelazak "crvene linije" i i od Amerike napraviti "direktnu stranu u sukobu".

Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN, sugerisao je pre dva dana da, iako je Zapad zanemario neka od upozorenja Moskve, "moguće je da većina crvenih linija još nije pređena".

Već juče je, nakon najave slanja zapadnih tenkova Ukrajini, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su svi "razgovori o crvenim linijama postali stvar prošlosti", ukazujući na tekući "hibridni rat" koji Zapad vodi protiv Rusije u Ukrajini.

"SAD su nedvosmisleno izjavile da žele da nanesu strateški poraz Rusiji. Nemoguće je zanemariti realnost", dodali su iz ministarstva.

image